Covid: minden eddigi negatív rekord megdőlt, 11 ezer fölé nőtt a napi fertőzöttek száma, rengeteg ember elhunyt

Megosztás

A számokból látható, hogy még csak befelé megyünk, folyamatosan és drasztikusan romlanak a járványügyi adatok, hatezernél is több koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A harmadik hullám legrosszabb időszakában sem volt ennyi fertőzött egy nap alatt. Járványkezelésünk romokban.

Ismét hathónapos rekord dőlt meg a napi halálozás terén, 135 újabb áldozata van a járványnak. Az elmúlt hetet tekintve naponta átlagosan 130-an halnak meg.

A magyar covidos halálozás lakosságarányosan majdnem négyszerese az európai uniós átlagnak. Csak Bulgária, Lettország, Románia és Horvátország előz meg minket.

Gulyás Gergely miniszter csütörtökön azt mondta, a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv valósult meg a negyedik hullámban. Bár szakértők hetek óta kérték, csak most rendelték el a maszkviselést zárt terekben, amire Gulyás azt mondta, egyszerre kell megőrizni az ország működőképességét, felgyorsítani az oltást és védettséget biztosítani ott, ahol ez lehetséges.

Hatezer fölé nőtt a kórházban ápolt covidosok száma, és 613-an vannak lélegeztetőgépen, utóbbi közelíti a második hullám tetejét.

Az elmúlt hetet nézve továbbra is minden negyedik teszt pozitív, ami a vírus erős terjedését jelzi. Rekordot döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, soha nem volt még ennyi a járvány kirobbanása óta (11 289).

A megyéket tekintve Zalában, Hevesben és Bács-Kiskunban is dőlnek a rekordok. Nógrád és Szabolcs megye kivételével az egész keleti országrészben kiterjedtebb most a járvány, mint az eddigi legsúlyosabb, harmadik hullám csúcsán.

Az oltásokat illetően nincs jelentős változás. Az első oltások száma ismét stagnál – valamivel magasabb szinten, mint októberben -, és mintha megtorpant volna a harmadik oltásra jelentkezők száma is, de erről jövő héten lehet majd biztosabbat mondani. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek