Kásler új utasítása szerint húsz (!) intenzíves ágyra egyetlen orvos jut

Megosztás

Korábban egyértelműen kijelentették a szakértők, hogy egy orvos legfeljebb négy beteget képes ellátni szakszerűen az intenzíven. “Kicsit” mintha túl lenne terhelve a világhírű magyar egészségügy.

Pénteken kapták meg az egészségügyi intézmények a legújabb, hétfőtől érvényes miniszteri utasítást, írja a Népszava. A Kásler Miklós által jegyzett dokumentumban többek közt az áll, hogy az intenzív osztályokon

„veszélyhelyzetben, átlagosan húsz ágyas ellátóegység esetén, az osztálynak a folyamatos ellátás biztosításához, műszakonként legalább egy szakorvos, egy orvos és öt ápoló jelenlétét szükséges biztosítania.”

A Népszava emlékeztet: a harmadik hullám közben a szakértők azt mondták, hogy a szakmai normák szerint egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelően ellátni intenzív osztályon. Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos szerint az intenzív osztályon műszakonként és ágyanként kell egy nővér. Az elmúlt napokban összesen 12 ezer kórházi és 1300 intenzív ágy felszabadításáról született döntés, hogy legyen elég kapacitás a koronavírusos betegek ellátásra. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek