Annyira sok a fertőzött, hogy a kórházak ismét elnapolják a halasztható műtéteket

Megosztás

Ahogy erre már számtalan példát láttunk a korábbi koronavírus-járványhullámok során. Megint nagy súly nehezedik az egyébként is rogyadozó magyarországi egészségügyre.

Megerősítette az Országos Kórházi Főigazgatóság a hvg.hu-nak, hogy a romló járványhelyzet miatt elnapolhatják a halasztható műtéteket egyes kórházakban. Emellett, ahogy a járvány korábbi hullámaiban, úgy most is sor kerülhet a megyei ellátások átszervezésére. A koronavirus.gov.hu oldalon a napi beszámolóban írtak arról, hogy

„a koronavírusos betegek számának növekedése miatt – a járvány előző hullámainak felszálló ágához hasonlóan – a kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát. A betegek védelme és az egészségügyre háruló teher csökkentése érdekében egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása.”

A halasztható műtétek elnapolása miatt tovább nőhetnek a várólisták. Míg a járvány előtt mintegy 25 ezer ember várt kórházi beavatkozásra, szeptemberben ez a szám már 41 ezer volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint.

Csak a harmadik hullám vége, azaz 2021. május eleje óta 9 ezerrel nőtt a műtétre várók száma.

(444.hu)

Frissítés: Immáron hivatalos, hogy valóban elhalasztják a műtétek egy részét hazánkban. A Népszava értesült az eseményekről.

“Aki már bekerült a kórházba, azt megműtik, azonban akit még nem vettek fel és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját – írja a Népszava egy, a lap birtokába került levél alapján, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek. Takács a Népszava tudomása szerint levelében azt kéri: „empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel, rendezzék a lemondásokat”.

A levelet vasárnap küldte ki Takács, ami azért igazán érdekes, mert az operatív törzs még kedden is csak lehetőségként beszélt a halasztható műtétek lemondásáról, amikor közölte: „a betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása”.

Takács a levelében azt írja, hogy az intézményi ágyak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen. Az ágyfelszabadítás a jelenlegi covid-ellátó kapacitásnál 67 százalékos növekedést jelent, az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. A levélben Takács megszabja, hogy a megyékben hány helyet kell felszabadítani.

Az átcsoportosítás persze megakasztja a szokásos ellátását, a levélben ahhoz is iránymutatást adnak, hogy hogyan kell levezényelni a leállást. „Lehetőség szerint a műtétre már befektetett betegek esetében a beavatkozások még történjenek meg, senkit ne küldjünk haza, ha már az osztályra felvettük! A be nem fektetett, de műtéti halasztás miatt érintett betegek megkeresése történjék empatikusan: kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat. Elsősorban az anesztéziát igénylő tervezett beavatkozások korlátozhatók, az anesztézia nélkül végezhető műtétek (pl. szemészet) megtartására törekedni kell. A daganatos megbetegedéssel összefüggő és sürgősségi (a kezelés elmaradása potenciálisan életveszélyt vagy maradandó egészségkárosodást okozhat) beavatkozások továbbra is korlátozás nélkül biztosítandók!”

Kapcsolódó cikkek