Szakszervezetek: Ha kötelező lenne az oltás, leállna a MÁV és a Volán is

Megosztás

Teljesen megbénulna a tömegközlekedés, ha valóban kötelezővé tenné a munkáltató a Covid elleni oltásokat.

A MÁV-dolgozók oltottsága összességében megfelel az országos átlagnak, de sokkal rosszabb a helyzet azoknál, akik tevékenyen részt vesznek a vonatközlekedésben, mondta Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke az ATV-nek. Úgy gondolja, hogy ha bevezetnék a kötelező oltást, leállna a vasút.

Hasonlóan látja Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke is. Szerinte nincs tartalék a rendszerben, és kötelező oltás esetén képtelen lenne működni a Volán. Azt mondta, már most óriási a felháborodás a dolgozók körében. „Én próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk.”

A kormány múlt héten tette lehetővé a munkáltatók számára, hogy előírják a koronavírus elleni oltást a dolgozóiknak. Az állam kötelezővé is tette a közszféra számos területén, de a rendelet nem vonatkozik „az állami tulajdonú részesedéssel működő gazdasági társaságnál, valamint azok többségi befolyásával működő gazdasági társaságoknál” dolgozókra, hacsak nem rendvédelmi vagy honvédelmi területről van szó.

Vagyis a MÁV Zrt.-nél – ami tavaly július óta a Volánbusz Zrt. tulajdonosa is – egyelőre nem írták elő az oltást. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek