Túl nagy a biztonsági kockázat, tíz év után megszüntetnek egy Facebook-funkciót

Megosztás

Egymilliárd felhasználó adatait törlik, mert a Facebook úgy érzi, növekedett a biztonsági kockázat. Az utóbbi időszakok megfigyelési botrányai után ez annyira nem is meglepő időzítés.

Növekvő biztonsági kockázatokra hivatkozva megszűnnek a Facebook arcfelismerő funkciói, egyúttal pedig egymilliárd felhasználó ilyen típusú információit is törlik – jelentette be az új Facebook-anyacég, a Meta alelnöke kedden. A New York Times azt írja, Jerome Pesenti szerint az arcfelismerő mechanizmusuk annak esik áldozatául, hogy egyre nagyobb figyelem (és veszély) veszi körül az ehhez hasonló szenzitív adatokat, és a technológiában fel kell mérni, mi jár kellő előnnyel a hátrányok ellenére is.

A Facebook arcfelismerője közel egy évtizede működik, legfőképpen abban segít, hogy a fényképeken gyorsabban tudjuk megjelölni ismerőseinket, akiket azonosít, és felkínálja profiljukat lehetőségként. Ennek a szoftvernek köszönhetően a Facebook rendelkezik a világ egyik legnagyobb digitális fotóadatbázisával.

Bár a cég csak a saját oldalán használta a technológiát és nem adott hozzáférést harmadik személyeknek a szoftverhez, a lépést a világszerte növekvő megfigyelés (mint például a kínai kormány által folytatott folytonos arcszkennelés), valamint a kérdés, hogy a Facebook mit kezdhet ilyen mennyiségű személyes információval, indokolttá tette.

A Facebook újabban egyre nagyobb nyomás alá kerül: októberben a teljes cégcsoport alkalmazásai leálltak, ezután nem sokkal pedig a cég volt termékmenedzsere, Frances Haugen állt az amerikai Szenátus egy bizottsága elé, hogy arról beszéljen: a vállalat tudja, hogy kárt tesz a gyerekekben és árt a demokráciának, mégsem tesz ellene szinte semmit. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek