Virológus: óriási segítség a maszk a tömegközlekedési eszközökön

Megosztás

Ezúttal egy koreai tanulmány mutatta be, mennyire drasztikusan csökken a fertőzések száma például egy buszon, ha az utasok hordják az arcmaszkot, Kemenesi Gábor csak ajánlani tudja újbóli használatát.

Egy dél-koreai kutatás eredményeire hívja fel a figyelmet Kemenesi Gábor, a pécsi virológuscsapat tagja hétfői posztjában.

„Nemrég egy kiváló cikk jelent meg a Science Advances rangos tudományos lapban. Dél-Koreában modellezték tömegközlekedési viszonyok közt a SARS-CoV-2 terjedését akadályozó megoldások hatékonyságát. Külön a távolságtartás, maszkviselés vagy az ezek kombinációjával elérhető védelmet is vizsgálva.”

A tanulmány szerint csúcsidőszakban, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – a virológus szerint ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93.5 százalékos csökkenést lehet elérni.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Kemenesi felhívja a figyelmet, hogy a légúti fertőzéseknél beszélhetünk „nagy cseppes” és „aeroszolos” ürítésről is. A távolságtartás leginkább az előbbi kivédésére szolgál. A maszk azonban mindkettőt megfogja.

A virológus szerint a tanulmány tudományos adatot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés rendkívül jelentős mértékben csökkenti a fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során.

„A maszkok járványvédelemben betöltött szerepére már tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre, de gondoljunk rájuk úgy, mint a vakcina mellett egy másik jelentős védelmi megoldásra. Ezek ugyanis együtt működnek hatásosan.”

444.hu

Kapcsolódó cikkek