Ítélet: hat évet kapott a veronai buszbaleset vétkes sofőrje

Megosztás

Az elsőfokú ítélethez képest jelentősen enyhítettek is a büntetési tételen. Így is maradnak még bőven érdekességek az ügyben.

Jogerős döntés született annak a magyar buszsofőrnek az ügyében, aki a volánnál ült a 2017-es veronai busztragédiánál – írja az Index.hu az egyik áldozat helyszínen, a velencei bíróságon tartózkodó hozzátartozója, Szendrei Endre beszámolójára hivatkozva.

Miközben tavaly nyáron a bíróság első fokon 12 év börtönbüntetésre ítélte V. Jánost, a buszsofőrt, aki a bíróság szerint alvászavarral ült a volán mögé, most másodfokon 6 év börtönbüntetést kapott a férfi, mivel az ügyész és a vádlott ügyvédje között peren kívüli egyezség született. V. Jánosnak a büntetését Olaszországban kell letöltenie, az ítélethirdetésen nem jelent meg.

Veronai buszbaleset: 6 évet kapott V. János, a sofőr

2017. január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében, az A4-es autópályán a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz letért az útról, és az a fölött átvezető felüljáró pillérének ütközött, majd kigyulladt. A buszon ötvenhatan utaztak, 43 gyerek, 11 felnőtt és a két sofőr, tizenhét ember életét vesztette.

A tragédia ügyében tavaly nyáron született elsőfokú ítélet szerint V. János azért veszítette el az uralmát a jármű felett, mert alvászavara volt, ami egy súlyosabb betegségéből következett. A bíróság szerint ez alaposabb vizsgálattal kiszűrhető lett volna. A sofőr ügyvédei akkor felmentésért fellebbeztek. (Hvg.hu)

Ami érdekes, hogy korábban hosszasan szóltak a hírek illegálisan beépített plusz üzemanyagtartályról, illetve a rosszul megtervezett korlátról is. A cég felelősségét is erősen felvetették előbbi kapcsán, de a jelek szerint ezek a dolgok később elsikkadtak.

Kapcsolódó cikkek