Van, ahol jutalmat kapnak, akik elektronikai eszközüket nem cserélik, hanem javíttatják

Megosztás

Vajon működhetne nálunk ugyanez a szisztéma? Valahogy meg kellene fékezni a hatalmas hulladékképzést, ez is egy megfontolandó megoldás lehet.

A részleteket Ungár Péter, az LMP politikusa osztotta meg a Facebookon.

“Ausztriában Bécsből indult az az ötlet, hogy évente 100 euró bónuszt kaphatnak, akik régi elektronikai készüléküket nem újra cserélik, hanem a javíttatásuk mellett döntenek. Ezt a mintát Németországban Türingia tartományban is átemelték és már több mint ezren vettek részt a hulladékcsökkentő programban. Az első hetek lelkesedésének hatására az idei keretet augusztusban 150-ről 400 ezer euróra emelték. A júliustól decemberig tartó időszakot egyelőre próbának tekintik.

A támogatás feltétele, hogy szakember végezze a javítást, számla ellenében; az alkatrészvásárlás vagy az otthoni javítás nem számít. A cél az újrahasznosítás, amivel jelentősen csökkenthető a környezetkárosítás. Négyezer megjavított tárgy, száz tonnával kevesebb szén-dioxid ekvivalens: a 2020 szeptemberben bevezetett javítási kupon nagy népszerűségnek örvend Bécsben. Legtöbben az elektromos és elektronikai készülékeket javíttatták, élen a mobiltelefonokkal és laptopokkal. Ez az intézkedés környezetkímélő hatás mellett munkahelyteremtő erővel is bír, mivel megnőtt az elektronikai szakemberekre az igény.

Erről kérdeztem a Palkovics-minisztériumot, hogy itthon terveznek-e ilyen hulladékcsökkentő tervet bevezetni a környezet megóvása és munkahelyteremtés érdekében?A héten kaptam a kérdésre választ, és bár a válasz eleje a szokásos Fidesz panelkészlet beszélnek benne támogatandó, és előremutató intézkedésekről is. Amiről nem beszél itt az államtitkár az az, hogy ezt a konkrét anyagi ösztönzőt, magyarul pénzt, beemelnék-e a rendszerbe? Eddig Európában jók az intézkedéssel kapcsolatos tapasztalatok, és ha így marad ez, akkor milyen ellenérvei lehetnek a kormánynak? Nem gondolom, hogy egy ilyen intézkedés, főleg a kezdeti szakaszban, megterhelné a költségvetést. Tehát a kérdés: ha máshol működik, miért is ne próbáljuk meg?

A kérdés: https://www.parlament.hu/irom41/17234/17234.pdf

A válasz: https://www.parlament.hu/irom41/17234/17234-0001.pdf

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „A vállalkozásoknak rövid idõn belül javitaniuk vagy cserélniük kell a meghibásodott jótállásköteles termékeket, megszünnek a .javítgatások® és a végeláthatatlan szervizbe járások. A többszázezer forintos termékek megfelelőségéért hosszabb ideig kell „jótállniuk" a gyártóknak, forgalmazóknak. Budapest, 2021. október Tisztelett chanda Tamás”

Kapcsolódó cikkek