Kórházba került II. Erzsébet királynő

Megosztás

Kórházban töltötte az éjszakát II. Erzsébet királynő. A Buckingham-palota csütörtök éjszakai közlése szerint a 95 esztendős uralkodó szerda délután kereste fel a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházat, bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából.


Azt, hogy II. Erzsébetet pontosan milyen okokból vetették alá kórházi kezelésnek, nem közölték, annyi azonban biztos, hogy csütörtök délben már visszatérhetett windsori rezidenciájára.

A királynő utoljára 2013-ban volt kórházban, akkor gyomorfertőzés miatt kezelték.

II. Erzsébet királynő rövid kórházi tartózkodásának okáról valószínűleg később sem lesz hivatalos beszámoló, mivel az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

A mostani kórházi kivizsgálásról szóló bejelentés előtt egy nappal, szerda délután a palota azt közölte, hogy az uralkodó orvosi tanácsra – „vonakodva ugyan” – lemondta észak-írországi látogatását, a következő néhány napot pedig pihenéssel tölti.

A királynő londoni rezidenciájának szóvivője nem részletezte azt sem, hogy az orvosok miért tanácsolták az utazás lemondását és a pihenést, de egybehangzó brit médiaértesülések szerint sem az észak-írországi látogatás törlése, sem a kórházi kivizsgálás nincs összefüggésben a koronavírus-járvánnyal.

A palota illetékese szerint a királynő továbbra is jó hangulatban van.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek