A kormány jövőre is elvonná az adóbevételeket az önkormányzattól

Megosztás

Orbánék hallani sem akarnak arról, hogy az önkormányzatok legfontosabb bevételi forrását visszaadja, inkább saját magának kéri továbbra is. Valljuk be, erre számítottunk.

A kormány munkáltatói javaslatra nagyobb, összesen négyszázalékos adócsökkentést tervez a vállalkozásoknál, és azt is fontolgatja, hogy az önkormányzatoktól idén egy évre elvett iparűzési adót 2022-ben sem adja vissza. Az iparűzési adó sok önkormányzat legnagyobb bevétele, nélküle többüket fizetésképtelenség fenyegeti.

A kormány a magyar gazdaság versenyelőnyét az alacsony adókban látja, a munkáltatók régebb óta lobbiznak az adóterhek további csökkentéséért, 2022-ben ráadásul választási év lesz: a három tényező alapján nem olyan váratlan, hogy napirenden van a vállalkozói adócsökkentés. Erről szólnak az egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán, és az Innovációs Minisztérium szerdán ki is adott egy közleményt, hogy a kormány többféle adócsökkentést is támogat. Mint Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára megerősítette,

  • a kormány támogatja azt a munkáltatói javaslatot, amely szerint jövő januártól megszűnne a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás;
  • emellett kész 2,5 százalékponttal csökkenteni a szociális hozzájárulási adót.

Az egyszerűsített formában megvalósuló, összesen 4 százalékpontos adócsökkentés önmagában 500 milliárd forintot hagyna a vállalkozásoknál a kormány számításai szerint.

Ezzel együtt azonban az ITM azt is meglebegtette, hogy elképzelhető: az önkormányzatok jövőre sem kapnák vissza az idén elvileg ideiglenes jelleggel, a járványügyi gazdasági intézkedésekre hivatkozva elvont iparűzési adót. „A kormány az önkormányzatok költségvetési stabilitását is figyelembe véve megfontolja a korábbi kamarai javaslatot, amely a helyi iparűzési adó idei mérséklését kiterjesztené 2022-re. Az intézkedéssel a magyar munkavállalók kétharmadának kenyérkeresetet biztosító kkv-szektor cégei további 150 milliárd forintot takaríthatnának meg” – áll az ITM közleményében.

Orbán Viktor tavaly decemberben jelentette be, hogy a kormány második gazdaságvédelmi akcióterve részeként az önkormányzatoktól elveszi a bevételük jelentős részét kitevő iparűzési adó bizonyos hányadát – a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók adójának a felét. Ez sok települést nehéz helyzetbe hozott, a döntés ellen hevesen tiltakoztak a főként ellenzéki vezetésű nagyobb városok. A kormány létrehozott egy bevételkiesést kompenzáló alapot, ebből azonban az önkormányzatok szelektíven részesültek: elvileg a rosszabb pénzügyi helyzetben lévők kaphattak belőle, de a mechanizmus kialakításában politikai szempontok is szerepet játszhattak. A főváros csődveszélyről beszélt, és kampányt indított, hogy a vállalkozások, ha tehetik, önkéntes alapon fizessék be az iparűzési adót. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek