Varga Judit kiakadt a civil szervezetekre

Megosztás

Az igazságügyi miniszter kikéri magának, nehogy már ilyen szervezetek véleménye határozhassa meg a magyar jogállamiságot.

Nem szabad megengedni, hogy civil szervezetek és más érintettek véleményének kritika nélküli átvétele alkossa az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének alapját – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban.

Az EU-s tagországok általános EU-ügyekért felelős minisztereinek luxembourgi ülése után Varga Judit azt mondta: jogállamisági jelentésének elkészítéséhez a brüsszeli testület kormánykritikus civil szervezetek beszámolóját veszi át bármifajta ellenőrzés nélkül.

Az Európai Bizottság kiszervezi a munkát senki által meg nem választott, főként kormánykritikus civil szervezeteknek, ennek eredményeképpen a Magyarországot elemző jelentés négyszer több hivatkozást tesz civil szervezetek beszámolóira, mint a nyugati és északi országok esetében, a brüsszeli testület a civil szervezetek beszámolóját bármifajta ellenőrzés nélkül átveszi – mondta.

Varga szerint felvetődik a kérdés, hogy ha egy tagállam nem ért egyet az ajánlással, a jogállam szellemében milyen jogorvoslati eszköz áll rendelkezésére, hogy tiltakozzon az önkényesen, minden alap nélkül megállapított indítvány ellen. „Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni” – mondta a miniszter, aki szerint Magyarország sérelmezi azt is, hogy az uniós bizottság ahelyett, hogy biztosítaná a tagállamok közötti egyenlőséget, kettős mércét alkalmaz a jelentés elkészítésekor. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek