Az előválasztás eredményközlése közben érte terheléses támadás az ellenzéki oldalakat

Megosztás

Valami különös véletlen folytán, éppen az eredményhirdetés idején szenvedtek komoly terheléses támadást azok az ismert híroldalak, amelyek egyáltalán normálisan beszámoltak az előválasztásról.

Az előválasztás második fordulójának napján több nem kormánypárti sajtóorgánumot és az előválasztás informatikai rendszerét is terheléses támadás érte, ami épp az eredményhirdetésre tette őket elérhetetlenné több órára. Támadás érte a Mércét, a 24.hu-t és a 444-et is, de az előválasztás szavazatösszesítőjét is igyekeztek megbénítani.

A legfontosabb közéleti esemény közben álltak le a híroldalak

A 444-et szombaton érte az első túlterheléses támadás, informatikai nevén DDoS, amely során a támadó vagy támadók nagy adatcsomagokat küldenek a célpont felé, ami megbénítja annak forgalmát és elérhetetlenné teszi a szervert. Ekkor már sejtettük, hogy ez a támadás minden bizonnyal egy főpróbája volt a vasárnap esti támadásnak, amit pont az egyik legfontosabb közéleti eseményre időzítettek: az előválasztás második fordulójának kihirdetésére.

Informatikusaink mindent elkövettek, de nem csupán egyszeri, hanem folyamatos támadás alatt álltunk, ezért vasárnap késő estig többször is azt tapasztalhatták az olvasóink, hogy nem megy a 444.

Ezzel egyidőben érte támadás a merce.hu-t.

„Miközben az ország az előválasztás második fordulójának eredményeire várt, szokatlan mértékű „érdeklődést” fedeztünk fel az oldalon. Késő estére vált bizonyossá, hogy a Mérce délután hat órától terheléses támadás áldozata lett: néhány óra leforgása alatt milliós nagyságrendű kamu felhasználó érkezett az oldalra külföldi IP-címekről” – írták közleményükben.

A Mérce a 444 kérdésére elmondta, hogy vasárnap este 6 és 9 között folyamatosan érkeztek az oldalra kamu felhasználók, a szerverszolgáltatójuk pedig az éjjel jelezte, hogy két terheléses eszközt is azonosítottak ebben az időszakban.

A Mérce főszerkesztője, Papp Gáspár arról tájékoztatott, hogy hétfő reggel 8 óta ismét terhelik az oldalt, de többnyire működnek.Szintén terheléses támadással küzdött a Central Media Csoporthoz tartozó 24.hu is. Pető Péter, a portál főszerkesztője elmondta a 444-nek, hogy a támadás náluk délután ötkor kezdődött, ami „megfullasztotta az internetes sávszélességüket. ” A 24.hu informatikusainak köszönhetően fél hat után sikerült a probléma egy részét megoldani, aminek nyomán a többi termékük magához tért. Fél hétre pedig a 24.hu is teljes mértékben elérhetővé vált.

Nemcsak sajtóorgánumokat támadtak meg vasárnap este, de a szavazás utolsó napján történt nagy támadás után, vasárnap ismét támadás alá vették az előválasztás informatikai rendszerét is. Ezúttal a szavazatösszesítő szoftvert támadták meg, de szerencsére ez csak egy pár perces kimaradást eredményezett a számlálásból, mert az aHang informatikusait már nem érte váratlanul a támadás.

Beszédes időzítés

A Mércét, a 24.hu-t és az aHangot is megkérdeztük, hogy mit gondolnak, mi lehetett a támadás célja. Mindannyian azt mondták, hogy nincsenek pontos információik, de szerintük nem lehet véletlen, hogy több nem kormánypárti médiumot is épp az előválasztás eredményhirdetése alatt érte a támadás.

„Az ilyen típusú támadások mindenkori célja, hogy az adott oldal működése ne legyen problémamentes, esetleg elérhetetlenné váljon. Ennek időzítése pedig beszédes, hiszen éppen az előválasztás részeredményeinek kihirdetése idején kezdődött a támadás” – mondta Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője.

„Csak arra tudunk gondolni, amire mindenki: az ellenzéki előválasztás második fordulójának percepcióját kívánta valaki befolyásolni” – írta Papp Gáspár, a Mérce főszerkesztője.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek