Várható volt: a közmédia “szakértői” máris beleálltak Márki-Zay Péterbe

Megosztás

A parancs szerint éppen a legesélyesebbnek tűnő jelöltet kell sározni és kritizálni. A kormánypárti szakértők szerint Márki-Zay nem is konzervatív, csak megjátssza, hogy az.

Valóban nehéz lehet úgy hiteles véleményt formálni a kormánypárti csatlósok részéről, hogy a kevésbé feledékenyek pontosan tudják, hogy a Fidesz és Orbán Viktor megrögzött liberálisként indult még a nyolcvanas évek végén, majd lett 1994 után hirtelen keresztény-konzervatív.

Új fogást keres a kormányoldal Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltön: a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában kormánypárti elemzők segítettek megtalálni az előválasztás fordulójának fideszes narratíváját.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője például kijelentette, „csupán kommunikációs fogás, hogy Márki-Zay Péter konzervatívnak mutatja magát, valójában több szavazatot remél ettől”. Deák szerint ugyanis a hódmezővásárhelyi polgármester a baloldalon kívüli szavazókat akarja megnyerni ezzel, „azt gondolván, hogy pusztán az ellenzéki táborral nem lehet választást nyerni”.

Deák szerint Márki-Zay Péter „egyáltalán nem gondolkodik jobboldali programban, egy régebbi nyilatkozatában pedig még összefogást szorgalmazott Gyurcsány Ferenccel, és elismerően nyilatkozott az őszödi beszédről” – sorolta az elemző.

Korábban Dobrev Klára egyébként szintén szóvá tette Márki-Zay konzervatív nézeteit, de ő a politikus elleni érvként használta: a jelöltek közti vitában mondta azt, „12 év konzervatív kormányzás után nem kell még egy jobboldali kormányzás, a gazdagabbakat nem kell még gazdagabbá tenni”. Márki-Zay erre akkor azt felelte: „Itt közös program lesz, nem konzervatív kormány alakul”.

A közmédia megszólaltatta Tóth Eriket, az Alapjogokért Központ elemzőjét is, aki újra kijelentette: „az előválasztást előre lejátszották”. Azt Tóth ugyanakkor nem tette hozzá, hogy a kormány korábban ugyanezt mondta, ám akkor még azt állították, a második fordulóban végül el sem indult Karácsony Gergely győzelme az, ami „előre le van játszva”.

Az eredmény ugyanakkor nem is olyan fontos Tóth szerint: mint kijelentette,

az előválasztás végeredményétől függetlenül Gyurcsány Ferenc marad a baloldal főszereplője,

hiszen 2022-ben „biztosan” a DK-hoz tartozik majd a legnagyobb frakció az ellenzéki pártok közül.

Tóth Erik szerint az egységes indulással sem biztos a siker, ha a választók azt érzik, hogy pusztán az Orbán-ellenesség hajtja az ellenzéket, hiszen szerinte az ellenzéknek „gyakorlatilag nincs” más üzenete.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég hasonló szellemben nyilatkozott: „töredelmesen elnézést kért” Karácsony Gergelytől és Gyurcsány Ferenctől.  A főpolgármestertől azért, mert olyan szerepben tüntette fel, amelyet Gyurcsány Ferenc nem neki szánt. Gyurcsány Ferenctől pedig azért, mert szellemesebb forgatókönyvíró, mint gondolta. „A párt és parlamenti támogatottság nélküli Márki-Zay sokkal alkalmasabb Gyurcsány Ferenc bábszínházában főszereplőnek, mint a főpolgármester” – közölte akkor. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek