Merkel szerint tárgyalni kellene Magyarországgal, mielőtt megvonják az EU-s forrásokat

Megosztás

A leköszönő német kancellár, Angela Merkel arra figyelmeztetett: nem érdemes elsietni az európai uniós pénzügyi támogatások blokkolását a jogállamiságot nem tiszteletben tartó országok, így Lengyelország és Magyarország felé – írja a Politico.

Merkel kritizálta az EP-t, amiért az azzal fenyegetőzik, hogy jogi lépéseket tesz az Európai Bizottsággal szemben, mert az vonakodik alkalmazni az EU-s források visszatartását. Merkel szerint a jogi lépések előtt meg kell próbálni tárgyalásokat folytatni.

“Úgy gondolom, itt az ideje, hogy mélyen elbeszélgessünk a lengyel kormánnyal arról, hogy miként tudunk túl lenni a nehézségeken. Nagy gondjaink vannak, de a tanácsom az, hogy ezeket oldjuk meg tárgyalások során, találjunk kompromisszumokat” – fogalmazott.

Az MTI kiemeli: Angela Merkel nem hiszi, hogy a bírósági eljárás az egyetlen módja annak, hogy feloldják tagállamok közötti politikai nézeteltéréseket, noha – mint mondta – minden bizonnyal helyes, hogy időnként az uniós bíróságnak kell döntenie bizonyos ügyekben. 

Merkel szerint az Európai Unió jogállamisági mechanizmusának alkalmazása „nagy kompromisszumkészséget igényelt minden oldalról”. A kompromisszum része – hangsúlyozta –, hogy Lengyelországnak és Magyarországnak is joga van az Európai Unió Bíróságához fordulni, és kideríteni, hogy az irány, amit vettek összhangban van-e az európai joggal.

Forrás: Politico via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek