Ismét súlyos külföldi kibertámadás érte az előválasztás informatikai rendszerét

Megosztás

Úgy tűnik, valakiknek megint nagyon szúrta a szemét az ellenzéki előválasztás. Külföldről és belföldről is akadozásokat, komoly elérhetőségi gondokat jelentettek a zárónapon.

Az előválasztás hajrájában ellehetetlenült a külföldi online szavazás, erről a Telex.hu értesült több olyan olvasójától, aki megpróbált voksolni a határon túlról.

Ők egy levelet is kaptak a szavazást lebonyolító aHangtól, illetve az ELEVE támogatói csoporttól, amelyben az írták, hogy „az előválasztás szavazó rendszerét súlyos külföldi támadás érte, ezért jelenleg a szavazórendszer külföldről sajnos nem elérhető. Informatikusaink dolgoznak a támadás kivédésén, de sajnos nincs garancia arra, hogy a külföldről történő elérhetőség helyreáll-e a szavazás lezárásáig, ma 20:00 (CET) óráig.” Ez volt az esti helyzet.

Este hét óra után az online szavazás belföldről is nehézkessé vált. Több voksolni kívánó jelezte nekünk, hogy a rendszer nulla rendelkezésre álló szavazóbiztost jelzett, illetve, akinek sikerült is elindítania a folyamatot, azoknál sem működött tökéletesen a rendszer, a videós bejelentkezés többször megszakadt.

A előválasztás informatikai rendszerét nem először érte támadás, rögtön az első forduló első napján történt egy, amit az ellenzék a kormány nyakába próbált varrni, illetve a második fordulóban is próbálkoztak támadók, de akkor nem feküdt ki a szavazórendszer.

Az első fordulóban végrehajtott támadásokról szakértői jelentés is készült, amelyből megállapítható volt, hogy jól ismert külföldi hálózatok támadták meg egy rosszul felkészített rendszert.

Kapcsolódó cikkek