Választói fogadóóra közben késelték meg a képviselőt, nem élte túl

Megosztás

Nagy-Britanniában ez már a sokadik eset, amikor véres támadást intéznek parlamenti politikusok ellen.

Meghalt David Amess 69 éves tory parlamenti képviselő, akit pénteken a déli órákban késelt meg egy 25 éves férfi, miközben a politikus választói fogadóórát tartott a körzetében található Leigh-on-Sea kisváros metodista templomában. A hírt az essexi rendőrség közölte. Ők tudatták azt is, hogy bár a képviselő életét próbálták megmenteni, Amess a helyszínen halt meg.

A 25 éves támadót letartóztatták, a kést is megtalálták nála.

A 69 éves, ötgyermekes Amess igazi parlamenti veterán volt, hiszen 1983 óta az alsóház tagja, magasabb beosztást sosem viselt.

Az ő esete volt a negyedik késes támadás brit parlamenti képviselő ellen a kétezres években és ő volt a harmadik, aki bele is halt a támadásba.

Jo Cox munkáspárti képviselőnőt 2016-ban egy szélsőjobbos terrorista egy ilyen lakossági fogadóra előtt késelte halálra. Előtte 2010-ben a szintén munkáspárti Stephen Timms képviselőt szúrta meg kétszer egy radikalizálódott diák egy lakossági fórumon. Ő túlélte, az iszlamista nőt életfogytiglanira ítélték. 2000-ben történt a legvéresebb eset, amikor a liberális demokrata Nigel Jones választókerületi irodájába rontott be egy karddal felfegyverkezett támadó, aki halálra kaszabolta a politikus egyik, védelmére siető munkatársát. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek