Jöhetnek a kötelezően egységes telefontöltők

Megosztás

Az Európai Parlament és annak Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága évek óta szorgalmazott megoldást az egységes töltők bevezetésére és saját kezdeményezésű jelentések, határozatok és a biztosokhoz intézett kérdések sorában kérte az Európai Bizottságot cselekvésre.

Ugyanis ezzel a lépéssel ezen a szegmensen jelentősen csökkentenék az elketronikai hulladék mennyiségét.

2014-ben a Parlament a rádióberendezésekről szóló, modernizált irányelvről (RED) szóló tárgyalások során erőteljesen érvelt a minden mobiltelefonhoz használható, egységes töltők mellett. Azóta több más parlamenti kezdeményezés kérte közvetve vagy közvetlenül a töltők egységesítését, így például a 2020. január 30.-án elfogadott állásfoglalás, amelyben arra kérte a Bizottságot, hogy sürgősen kezelje a kérdést.

Ezenfelül egy a közelmúltban, 2021. február 10.-én a körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervről szóló állásfoglalásban a képviselők ismét felhívták a Bizottságot, hogy sürgősen vezessen be egységes töltőket az okostelefonokhoz és a hasonló készülékekhez annak érdekében, hogy biztosított legyen a szabványosított, minden készülékkel kompatibilis és interoperábilis (vagyis egymással együttműködő) töltési lehetőség a fogyasztók számára, és felkérte a Bizottságot, hogy készítsen elő egy stratégiát az új készülékek és az eddig velük járó töltők szétválasztására, valamint egységes jelölésekre.

Anna Cavazzini, a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke a szeptember 23-án a Bizottság által bemutatott, egységes töltőkre vonatkozó javaslatról így nyilatkozott:

„Az elmúlt évtizedben az Európai Parlament következetesen szorgalmazta, hogy a Bizottság terjesszen be javaslatot az egyforma töltőkre, hogy ezáltal csökkenthető legyen az elektronikai hulladék mennyisége, a fogyasztóknak egyszerűbb dolga legyen és lehetőségük legyen környezeti szempontból fenntartható döntéseket hozni.

A most beterjesztett javaslat számos olyan elemet tartalmaz, amelyet a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság fontosnak tart, mint például a töltőinterfészek harmonizációja, ami biztosítja a belső piac zavartalan működését, magas szintű fogyasztóvédelmet és az elektronikus hulladék csökkentését.

Meg kell végre szabadulnunk a fiókjaink mélyén lapuló kábelrengetegtől, elegünk van abból, hogy nem az éppen magunkkal hozott készülékhez megfelelő töltőt tettük be a hátizsákunkba. Az egyforma töltők pénzt spórolnak meg a fogyasztóknak és segítenek megóvni a környezetet.

Az EU-ban az elektromos és az elektronikus készülékek jelentik továbbra is a leggyorsabban gyarapodó hulladékforrást. Különösen fontos, hogy a javasolt szabályok nem csak az okostelefonokra, de a tabletekre és más mobil készülékekre is vonatkoznak, ahogy azt a Parlament is kérte. Figyelembe kell venni a gyors technológiai változásokat, különösen, mert a Bizottság máris sok időt vesztegetett el.

A Parlament most megkezdi a jogszabály-javaslat vizsgálatát. Mindent megteszünk azért, hogy biztosított legyen a zökkenőmentes együttműködés a Bizottsággal és a Tanáccsal, annak érdekében, hogy olyan megállapodás szülessen, ami az európai fogyasztók és az ipar érdekét szolgálja, és ami összhangban van az Európai zöld megállapodás céljaival.”

Kapcsolódó cikkek