Világbajnok lett a juniorok között a miskolci judós, Sáfrány Péter

Megosztás

A Miskolci VSC fiatal cselgáncsozója, Sáfrány Péter szenzációs teljesítménnyel világbajnoki címet szerzett a 90 kilósok között az Olbiában zajló junior-vb-n – számolt be róla a Nemzeti Sport Online.

A junior-Eb-bronzérmes Sáfrány második kiemeltként vágott neki a viadalnak, így az első fordulóban erőnyerőként nem kellett tatamira lépnie. A második körben kirgiz Anarbek Isenbajev ellen nyitotta meg a szereplését, akit szűk két perc után leszorítással vert meg. A nyolcaddöntőben a bolgár Boriszlav Vladov következett, akit a magyar tehetség nagyon gyorsan, mindössze 36 másodperc alatt elintézett – ippon értékű dobással vetett véget az ütközetnek.

A negyeddöntőben a francia Maxime-Gael Ngayap Hambout volt az ellenfele, aki rendkívül kemény küzdelemre késztette Pétert, de egy vazarival végül megnyerte a meccset. Ezt követően a döntőbe jutásért az orosz Egor Andoni hasonlóan nehéz találkozónak ígérkezett, a meccs végül hosszabbításba is torkolott, amelyet Sáfrány bírt jobban, és iponnal kiharcolta a finálét.

A világbajnoki címért az egy hónappal ezelőtti junior Eb-n ezüstérmesként záró, holland Tigo Renes volt az ellenfél. Az aranycsatában a magyar versenyző előbb másfél perc után vazarival megszerezte az előnyt, majd végig uralva a harcot, végül 24 másodperccel a négy perc vége előtt újra eldobta riválisát egy vazarira, ezzel lezárva a mérkőzést, így világbajnoki aranyérmet szerzett a 90 kilósok mezőnyében Olaszországban.

Az MTI tájékoztatása szerint egyébként a magyar küldöttség egy-egy ezüst- és bronzérmet is szerzett a junior-vb-n: ezüstérmet nyert +100 kilóban a Széchenyi Egyetem SE-t erősítő, hatszoros korosztályos Európa-bajnok Sipőcz Richárd, míg a harmadik helyet a KSI-s Varga Brigitta szerezte meg. A szintén 63 kilós Özbas Szofi – aki címvédőként és tokiói olimpikonként indult Szardínián – ötödik lett. Ugyancsak ötödikként végzett a magyar válogatott a vasárnapi zárónapon rendezett csapatversenyben.

Forrás: Nemzeti Sport Online; Fotó: Sáfrány Péter Facebook

Kapcsolódó cikkek