Medián: Márki-Zay vezetésével nyerne az ellenzék, Dobrevével nem

Megosztás

Az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás jövő évi esélyein a Medián kutatása szerint – írja a HVG.

Az elmúlt hetekben a média és a közvélemény figyelme elsősorban az ellenzéki előválasztásra összpontosult, de ez természetesen nem választható el a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választások esélyeitől. A Medián szeptember 29-e és október 4-e között elvégzett, és részben már a múlt héten ismertetett 1000 fős országos reprezentatív felmérése szerint az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás esélyein: a listás voksokat tekintve a Fidesz–KDNP és az ellenzék fej-fej mellett, 37-37%-on áll. A mérések szerint a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk 4-5%-ot kapna, illetve van 17%, akik nem tudják, vagy nem árulják el, hogy kire szavaznának.

Az előválasztás egyik tétje azonban az, hogy ki vezesse az ellenzék listáját, és a második fordulót kísérő viták elsősorban az egyes jelöltek esélyeiről szólnak. A Medián-felmérés ehhez is adott némi adalékot: kiderült, hogy az egyes ellenzéki miniszterelnök-jelöltek mennyire mozgósítanák a kormánypárti, illetve az ellenzéki szavazókat.

A felmérés szerint Dobrev Klára és (a felmérés idején még versenyben volt) Karácsony Gergely jelöltsége inkább a kormánypártok javára mozgósított volna szavazókat. Márki-Zay Péter jelöltsége esetén viszont megfordulna az állás: az ellenzéki szavazókat jobban, a kormánypártiakat kevésbé mozgósítaná az ő jelöltsége, így az ellenzék 3 százalékpontnyi előnyhöz jutna.

A jelöltek közötti különbségek még markánsabbak, ha a tényleges esélyeket általában jobban prognosztizáló számokat, a választani tudó szavazók preferenciáit vizsgáljuk.

Related posts