Korrupciógyanú miatt lemondott az osztrák kancellár

Megosztás

Ennyi is elég volt ahhoz, hogy a szomszédos országban a vezető szedje a sátorfáját és önként lemondjon. El tudunk képzelni hasonlót Magyarországon?

Lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár. Átmenetileg az eddigi külügyminiszter, Alexander Schallenberg veheti át a kancellárságot. Kurz azt szeretné, ha az Osztrák Néppárt (ÖVP) többi minisztere a helyén maradna – írja a Der Standard.

A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a napokban házkutatásokat tartottak az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik Kurznál és a közvetlen környezetéhez tartozó politikusoknál. A WKStA szerdai akciói arra irányultak, hogy bizonyítékokat találjanak arra, manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

„Figyelni kell a számolásnál.” „Hihetőnek kell lenni az eredményeknek” – egyebek mellett ilyen gyanús üzenetek utaltak arra, hogy Ausztriában manipulált közvélemény-kutatások készültek közpénzen a pénzügyminisztérium megbízásából. Az ügyészség szerint az Österreich című újság tetemes hirdetési pénzért címlapon támogatta az eddigi osztrák kancellár felívelő karrierjét. Az ügyészség tíz embert gyanúsít korrupcióval, az egyik Sebastian Kurz kancellár. Kedden bizalmatlansági indítványt akartak benyújtani Kurz ellen. Péntek este az osztrák kancellár azt mondta, hogy nem mond le tisztségéről, ő és kormányának néppárti tagjai továbbra is cselekvőképesek, és szándékukban áll az elkezdett munkát folytatni. Hangsúlyozta, hogy „meggyőződéses demokrataként természetesen elfogadná, ha a parlamentben másnak lenne többsége”. Újfent visszautasította azonban az ügyészségi eljárásban ellene megfogalmazott gyanút.

A Der Standard beszámolója szerint Werner Kogler alkancellár a közelmúltban „alkalmatlannak” minősítette Kurzot, és ultimátumot adott neki: ha a kancellár nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor a Nemzeti Tanács keddi rendkívüli ülésén az összes párt bizalmatlansági szavazást fog kezdeményezni vele szemben. (Telex.hu)

Related posts