Mészáros Lőrinc cége éppen most készül totálisan elrontani a jelenleg még kiváló minőségű ivóvizet gazdasági okokból

Megosztás

Ismét az utóbbi másfél évben már sokat szenvedett Göd járhatja meg, a nemzet gázszerelője ugyanis vízben is utazik és a jelenlegi, remek minőségű vízhez hozzákevernének iparilag megpiszkált folyadékot, így még éppen neccesen becsúszna az egészségügyi határértéken belülre. Csak éppen sokkal rosszabb minőségű ivóvizet kapnának innentől a lakók.

A Mészáros és Mészáros Kft. tavaly nyert közbeszerzésen egy 9,63 milliárdos megbízást a „Gödi ipari-innovációs fejlesztési terület víziközmű hálózatok infrastruktúrafejlesztése”, ami gyakorlatilag állami pénzből ágyaz meg a Samsung terjeszkedésének.

 A Samsung gödi gyára  Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba egy helyi blogban írt arról, hogy szeptember elején a Mészáros és Mészáros Kft. bemutatta az előzetes terveit, ami alapján a Samsungtól az ipari szennyvizet Neveleken keresztül Vácra fogják vezetni, és a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenek, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába.

De emellett a 80-as években elszennyezett, lezárt kutakat felújítják, és egy új felszíni vízkivételi mű termelésével együtt tisztítják, majd innen vezetik azt a Samsungba ipari vízként. Ugyanakkor a polgármester szerint ennek a kapacitását úgy tervezik, hogy az ipari vízen felül maradó mennyiséget tovább tisztítják, majd belekeverik abba az ivóvízbe, ami jelenleg a szentendrei fővárosi vízbázisból érkezik Gödre. Balogh Csaba úgy látja, hogy erre azért van lehet szükség, mert a Samsung ivóvízellátását is a gödi hálózaton keresztül kívánják megoldani, és másképp nem tudják a szükséges kapacitást és az egészségügyi határértékeket is garantálni.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kiváló minőségű mostani ivóvizünket összekeverik a fogyasztásra alkalmatlannal, egy rosszabb, de még a hatósági előírásoknak éppen megfelelő vízzel, kiszolgálva a lakosságot és a gyárat egyaránt

– írta Balogh. Ugyanakkor Görbedi László ügyvezető azt mondta neki, hogy a terveket még átdolgozhatják.

Az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a kormány a tavaly tavaszi veszélyhelyzet idején egy rendelettel, egyeztetés nélkül elvette a Samsung gyár területét (a város 20 százalékát), különleges gazdasági övezetnek minősítette, és a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak adta, ami azt jelenti, hogy azóta ez a testület oszthatja el az onnan származó adóbevételeket is. És ettől kezdve a környezetvédelmi szabályokat is a megyei közgyűlés állapítja meg. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek