Lemondások és belső konfliktus közepette kell meghozni az egyik legégetőbb döntést Paks 2-vel kapcsolatban

Megosztás

A kabinet mindent megtesz, hogy az ország egyik legnagyobb beruházása zöld utat kapjon. Még úgy is, hogy az atomenergia hivatal korábban számos akadályát látta a gigaberuházás tető alá hozásának.

Azonban éppen akkor távozott posztjáról Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, amikor a szervezetnek el kellene bírálnia azt a kérelmet, amely megnyitja az utat a két új paksi blokk megépítése, azaz az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar beruházása előtt

– írja a Népszava a direkt36 tényfeltáró portál írására hivatkozva.

A leváltása csak olyan esetekben lenne lehetséges, ha például a bíróság elítéli, vagy ha hosszabb ideig nem látja el a feladatait. A kormány ezen terveinek megismerése után érezte úgy Fichtinger Gyula, hogy ezt a pozíciót nem rá szabták, így áprilisban váratlanul benyújtotta a lemondását. Ezzel egy időben azonban tanácsadói posztot kapott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mellett, amit el is fogadott.

A lemondás azonban nem csak a külső szemlélők számára volt váratlan, arra felfigyelt az Európai Bizottság is. A Bizottság tevékenységét ismerő forrás szerint a testület az ügyben május végén levélben kereste meg a magyar kormányt, többek között arra voltak kíváncsiak, a jövőben is biztosított-e a hivatal független működése. A magyar kormány erre válaszolva igyekezett megnyugtatni a Bizottságot, amely azt kérte, a későbbiekben is tájékoztassák őket az ügy további fejleményeiről.

A Süli János miniszter felügyelete alá tartozó Paks II. Zrt. már tavaly nyáron benyújtotta az OAH-nak az engedélykérelmet, amely az új atomerőmű orosz terveit is tartalmazza.

A hivatal viszont azokat rossz minőségűnek tartotta és jelentős problémákat vetett fel vele kapcsolatban.

A Fichtinger Gyula által vezetett szervezet nehezményezte például, hogy az egyik új blokk pont azon a területen épülne fel, amely alatt a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fut. Ezzel kapcsolatban külön kiemelték, hogy ez akár földrengést is okozhatna, amely veszélyeztethetné a leendő atomerőművet. Jogi érvelésükben egy olyan kormányrendeletre hivatkoztak, mely egyértelműen kimondja: olyan helyre tilos atomerőművet építeni, ahol tektonikailag aktív törésvonal van.

A kabinet azonban ezt a véleményt lesöpörte az asztalról azzal, hogy nem csak egy kormányrendeletet, hanem az összes témába vágó jogszabályt figyelembe kell venni, és egy másik jogszabály kimondja, hogy az aktív törésvonal nem kizáró oka az építkezésnek.

Az OAH problémának tartotta továbbá, hogy a benyújtott kérelem nem elég alapos, és egyes, abban szereplő állítások nincsenek kellően alátámasztva.

A hivatalnak idén szeptember végéig van ideje arra, hogy elbírálja a kérelmet, és a projektet ismerő források szerint ez a folyamat már egy ideje komoly vitákat okoz az OAH és a kérelmet beterjesztő Süli János miniszter felügyelete alá tartozó Paks II. Zrt. között.

A Telex egyik forrása a legvalószínűbb utódnak Kádár Andrea Beatrixot nevezte, aki 2014 óta az ITM energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára. Ezt megelőzően 2012 és 2014 között pedig a Miniszterelnökségen belül működő, a hírszerző jelentések koordinálását végző Nemzetbiztonsági Irodát vezette.

Kapcsolódó cikkek