24.hu: Miskolci bírók dönthetnek egy miskolci bírónő büntetőügyében

Megosztás

Aljas indokból elkövetett jogtalan fogvatartás bűntette miatt került a vádlottak padjára a Miskolci Járásbíróság egyik bírája. Gyulai Márta ügyét október elején tárgyalják másodfokon a Miskolci Törvényszéken.

A pótmagánvádas eljárást egy sikkasztási ügy vádlottja, Komjáti Zsolt indította a bírónő ellen egy elfogatóparancs miatt, a döntés meghozatalát azonban nem kísérheti figyelemmel, mert a bírói tanács előre kiküldött értesítője szerint nem engedik be az ülésre.

Az igazi furcsaság azonban az, hogy a komoly börtönbüntetéssel is sújtható vád ügyében miskolci bírók hozhatják meg a jogerős döntést. A Miskolci Törvényszék négy eljáró tanácsából három elfogultságot jelentett be, csak a Páricsiné Nagy Ágnes vezette tanács vallotta magát elfogulatlannak.

Komjáti Zsolt jogi képviselője már a vádindítványban kérte, hogy a Miskolci Járásbíróságot, a Miskolci Törvényszéket és az annak illetékességi területén lévő összes bíróságot zárják ki az ügyből.

A független és pártatlan bírósághoz való jog magába foglalja annak gyakorlati követelményét, hogy még a látszata is elkerülendő annak, hogy az ügyben nem pártatlan bíróság jár el

– írta Györffy István, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a Miskolci Törvényszék elnöke gyakorolja a munkáltatói jogokat a vádindítvánnyal érintett bírónő fölött, aki szoros kapcsolatban áll a Miskolci Törvényszék illetékességi területén dolgozó bírókkal.

Komjáti elmondása szerint a kizárás mellett szólt az is, hogy Répássy Árpádnak, a Miskolci Törvényszék korábbi elnökének a hivatali ideje alatt a bírói kar jelentős része személyesen is bevonódott az ügybe.

A 24.hu megkereste a Miskolci Törvényszék sajtóirodáját, amelynek vezetője szintén tagja a megvádolt bírónő ügyében döntő bírói tanácsnak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a tanács vezetője és tagjai dönthetnek-e elfogulatlanul egy olyan ügyben, amelyikbe ennyire bevonódott a döntéshozó szerv. A Miskolci Törvényszék azt írta, hogy az eljáró tanács elfogulatlanságával kapcsolatos kérdést, amelyet “igazgatási jellegű kérdésnek” értékeltek, panaszként továbbították a törvényszék elnökéhez.

Az ügy további részleteit elolvashatják a 24.hu hírportálon.

Kapcsolódó cikkek