Már a tesztelési fázis hajrájában járnak a koronavírus elleni, tablettaként szedhető gyógyszereknek

Megosztás

Hamarosan befejeződnek a klinikai tesztjei több olyan antivirális gyógyszernek, amiket naponta, tabletta formában szedhetnek a koronavírusos betegek, hogy enyhítsék a betegség tüneteit.

„A szájon át szedhető antivirális gyógyszerek nem csak a betegség időtartamát rövidíthetik le, hanem annak az esélyét is csökkenthetik, hogy a beteg megfertőzze a vele egy háztartásban élőket” – mondta Timothy Sheahan, a University of North Carolina-Chapel Hill virológusa.

Három gyógyszernek hónapokon belül, késő ősszel vagy télen befejeződhetnek a klinikai tesztjei. Az egyik a Merck & Co. and Ridgeback Biotherapeutics molnupiravir nevű gyógyszere, a másik kettő pedig a Pfizeré, a nevük PF-07321332 és AT-527.

Eddig egyetlen antivirális gyógyszert használtak a koronavírusos betegek kezelésére, ez a remdesivir. Ezt viszont csak a kórházban, intravénásan adják a pácienseknek, nem a vírus korai tüneteinek megfékezésére szolgál. Ezzel szemben az új gyógyszereket tablettaként forgalmazhatják majd.

A gyógyszerek fejlesztői azt remélik, hogy a termékek megfelelnek a teszteken, és megkaphatják Amerikában a vészhelyzeti használati engedélyt. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek