Borsodban a lakásárakkal együtt nőnek a bérleti díjak is

Megosztás

Nemcsak megvásárolni, bérelni is egyre többe kerül az ingatlanokat Miskolcon. Az önkormányzati bérlakások azonban alacsonyabb árfekvésben mozognak, olcsóbbak a piaci bérlakásoknál.

– Az ingatlanpiacon az év elejétől áremelkedést tapasztalhattunk, ez jelenleg sem csökkent, sőt, azt mondhatnánk, a borsodi régiót is elérte – írta le a megyére jellemző tendenciát Szamosi Barna Otthon Centrum franchise-partner, aki hozzátette, ez megmutatkozik a hirdetési és eladási árakban is. – Az árak emelkedése sem tántorítja vissza a vásárlói réteget. A jelenlegi piacon – egy panellakás esetében – 69 nap szükséges átlagban az értékesítéshez. Egy használt téglalakás esetében ez 97 nap. Tehát még mindig a panel az, ami gyorsabban forog a piacon – véli a szakember.

– Jelenleg, aki 50-60 négyzetméteres lakást tervez vásárolni, és nem feltétlenül a belvárosban, az 280-350 ezer forintos négyzetméterár között tudja ezt megtenni. Hangsúlyozom viszont, hogy ez állapot- és környékfüggő. A fentiek szerint 15.400.000 – 19.250.000 forintba kerül átlagosan egy 55 négyzetméteres lakás Miskolcon.

Miskolci bérlemények

Szamosi Barna szerint – a fentiek következményeként – az albérleteknél is tapasztalhattunk áremelkedést a közelmúltban. – Jelenleg átlagban 85-90 ezer forintot határozhatunk meg kiadási árban, és 2 ezer forintos négyzetméterárral lehet számolni egy kiadó lakás esetében. Ez egy átlagkomfortot biztosít: újépítésűnél a bérleti díj a 3 ezer forintot is elérheti négyzetméterenként.

Az ingatlanszakértő elmondta azt is, hogy az albérletárak növekedésére hatással volt az augusztus végi, szeptember eleji hónapforduló: a felsőoktatásban tanulók ilyenkor költöznek be, és sokan nem a kollégiumot választják. Ezért tapasztalhatunk ilyenkor áremelkedést is.

Szamosi Barna szerint mindig célszerű fontolóra venni, hogy az adott családnak hogyan éri meg jobban gyermekük szállásolása.

– Fontos, hogy befektetési szemmel nézzük az adott helyzetet, hiszen a jelenlegi albérleti árak mellett akár már egy saját ingatlan hitelét is fizethetjük.

Az egyik vezető ingatlankereső oldal találati listája szerint jelenleg 245 albérletet hirdetnek Miskolcon 70-390 ezer forintos havi bérleti díjjal.

Önkormányzati lakásárak

A Miskolc Holding Zrt. újabb, elektronikus úton benyújtható lakáspályázatot hirdetett, ami egészen október 4-éig elérhető. Ez lényegesen olcsóbb lakhatást biztosít, mint a piacon elérhető opciók. Több kategória van: fiatalok számára, nyugdíjasoknak, piaci alapon és költségelven is írtak ki pályázatot, amelyek elérhetőek a Holding honlapján. A költségelven most meghirdetett 14 lakás 15-35 ezer forint között mozog. A piaci alapon elérhető 22 lakás bruttó bérleti díja a nyugdíjas szekcióban 24-45 ezer forint havonta, míg a fiatalok havi 25-90 ezer forintért juthatnak lakáshoz a megpályázni kívánt ingatlan méretének, állapotának és elhelyezkedésének függvényében. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek