A fájó igazság az EP alelnökétől: Magyarországon már nincs demokrácia

Megosztás

Egy ideje nem köntörfalaznak, nyíltan kimondják az európai vezetők, hogy a demokrácia és a jogállam romokban hever hazánkban.

Katarina Barley szerint „tény, hogy ha csak a párbeszédnél és a hídépítésnél maradunk, akkor nem történik semmi.”

Magyarországon már nincs demokrácia – mondta az Európai Parlament (EP) egyik alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak. Katarina Barley az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen uniós évértékelő parlamenti beszédével kapcsolatban készített interjúban kiemelte, hogy „viszonylag jól” sikerült a koronavírus-járvány kezelése.

A járvány még nem ért véget, de már látható, hogy az Európai Unió “hatalmas teljesítményt” nyújtott, és a járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási csomaggal „új utakra lépett” – mondta az EP alelnöke. Viszont „drámaian rossz a demokrácia és a jogállamiság helyzete egyes tagországokban” – tette hozzá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

Mint mondta, „sokan nem is tudják, mennyire drámai (a helyzet) különösen Magyarországon, de Lengyelországban is.” Sokak számára ez egy elvont, „absztrakt téma, pedig az együttélésünk és európaiságunk alapjáról” van szó, és „ha ez erodálódik, akkor az Európai Unió alapjai kerülnek veszélybe.” Azt is mondta, hogy a brüsszeli bizottságnak nagyobb nyomást kellett volna gyakorolnia az utóbbi években, hogy megelőzze ezt a veszélyes helyzetet. A bizottság viszont ehelyett továbbra is párbeszédről és hídépítésről beszél, holott „Magyarországon és Lengyelországban azt látjuk, hogy ez egyáltalán nem segít.”

A bizottságnak más eszközök is a rendelkezésére állnak, például a kötelezettségszegési ügyekben fordulhat az Európai Bírósághoz, vagy visszatarthat EU-s támogatásokat, de ezeket az eszközeit „túl ritkán, túl óvatosan és túl későn” alkalmazza – mondta Katarina Barley.

Arra a felvetésre, hogy a külső nyomás nemigen hatásos, sőt éppen az adott kormánynak hajt belpolitikai hasznot, azt mondta, hogy “van ebben valami”, és különösen Orbán Viktor magyar kormányfő “játszik” ezzel a tényezővel. Így a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTQI) emberek ügyében hozott törvénnyel is az EU “felháborodását” akarta kiváltani. Ugyanakkor “tény, hogy ha csak a párbeszédnél és a hídépítésnél maradunk, akkor nem történik semmi”.

Magyarország esetében ez már több mint tíz éve így van – fejtette ki az EP alelnöke, hozzátéve: “tudom, hogy keményen hangzik, de Magyarország esetében már tényleg nem lehet demokráciáról beszélni, mert minden ellenőrző mechanizmust kiürítettek”. Így “Orbán Viktor még abban az esetben is megtartaná ténylegesen a hatalmat, ha jövőre elveszítené a (parlamenti) választást” – mondta Katarina Barley. (Hvg.hu)

Related posts