Amikor a KSH cáfolja meg a minisztériumot – rekordmértékű a magyar pedagógushiány és évről évre drasztikusan romlik a helyzet

Megosztás

A Fidesz-KDNP szerint semmiféle probléma nincs, ahogy eddig sem volt. Csak ki ne mondják, hogy valójában mindenki tanárnak akar menni ma hazánkban. A KSH jelentése is totálisan ellentmond az EMMI propagandájának.

Bár az EMMI még pár nappal ezelőtt is azt állította, hogy szó sincs pedagógushiányról, a Központi Statisztikai Hivatal adatai mást mutatnak. A KSH szerint 6600 betöltetlen álláshely volt az oktatási szférában Magyarországon az idei második negyedévben, és ez az előző év azonos időszakához képest 38 százalékos növekedést jelent – írja a Portfolio.

 Természettudományi terem a szécsényi Páter Bárkányi János gimnáziumban.  Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Tehát a koronavírus-járvány alatt is tovább nőtt a betöltetlen állások száma. Az idős tanárok nyugdíjazása és a pályakezdő fiatalok hiánya, illetve a pályaelhagyás miatt egyre súlyosabb a munkaerőhiány a szektorban. A Portfolio pár napja arról is írt, hogy drasztikusan csökken a tanárok keresetének vásárlóereje, miután az elmúlt hét évben a kormány befagyasztotta és a 2014-es minimálbérhez igazította a pedagógusbéreket. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek