Az Alkotmányvédelmi Hivatal állítja, hogy parlamenti képviselőket nem figyeltek meg

Megosztás

Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke, jelenlegi parlamenti képviselője pénteken felkereste a belső elhárítást végző Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, Bárdos Szabolcs vezérőrnagyot, hogy a Pegasus-botrány részleteiről érdeklődjön. A HVG beszámolója szerint Bárdos arról tájékoztatta a szocialista politikust, hogy parlamenti képviselőket nem figyeltek meg, nem hallgattak le az elmúlt időszakban.

Mesterházy állítása szerint konkrét nevekre is rákérdezett, de mert titoktartási nyilatkozatot írt alá, a részletekről nem adhat tájékoztatást. Így csak általánosságban beszélhetett, például arról, hogy Bárdos “nem válaszolhatott” a konkrét személyeket érintő kérdéseire, sem arra, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal “rendelkezik-e” a Pegasus-szoftverrel (Bár az köztudott, hogy nem rendelkezhetnek vele, csak használhatják).

A hatályos jogszabályok szerint ha egy titkos megfigyelés célszemélye mentelmi joggal rendelkező személy, például parlamenti képviselő, akkor az információgyűjtés tényéről tájékoztatni kell az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát. A bizottság jobbikos elnöke, Stummer János szerint ilyen tájékoztatást 2020 eleje óta, amióta ő a bizottság elnöke, nem kaptak.

Via HVG

Kapcsolódó cikkek