Garton Ash: Orbán már a másik Európa vezetője lett

Megosztás

A brit történész szerint a magyar miniszterelnök az EU ellen kampányol, miközben felmarkolja az onnan érkező milliárdokat. Úgy véli, olyan ország lettünk, ami már nem is demokrácia. Nehéz lenne cáfolnunk.

Régóta nem volt olyan fontos magyar vezető Európában, mint Orbán Viktor – mondta az Euronewsnak adott interjúban Timothy Garton Ash. A brit történész, az Oxfordi Egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó professzora szerint a magyar kormányfő a másik Európa, a nacionalista, antiliberális erők vezetőjévé vált, így nem csak egy közepes méretű országot képvisel Brüsszelben. Garton Ash szerint Orbán becstelenül okosan használja a szuverenitás kérdését, hiszen Brüsszel ellen kampányol, miközben eurómilliárdokat vesz fel a közös kasszából és az előnyök miatt az unió tagja marad. Szerinte a britek hülyesége, vagyis az, hogy tényleg kiléptek, legalább őszinte volt. A professzor a következő pontokról beszélt:

– Beszéljünk a közös értékekről! Miért nincs egyetértés Európában az Európai Unió alapértékeiről?

“Azt gondolom, hogy az Európai Unió, az alapszerződés második cikkébe foglalta az alapértékeket anélkül, hogy egyértelműen definiálta volna azokat. Valójában most határozták meg ezeket az értékeket. Tehát vannak európai uniós értékeink, amelyeket súlyosan megsértenek olyan országok, mint Magyarország és Lengyelország. És azt hiszem, ki kell állnunk ezekért az értékekért!”

– Hogyan álljunk ki?

“Orbán Viktor esetében a kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt. Ő az „állítsuk meg Brüsszelt” szlogennel nyer választást, kampányol az Európai Unió ellen, miközben az európai adófizetők eurómilliárdjait veszi el. Ezért a hatékony válasz kulcsa: az értékek Európája és a pénz Európája közötti kapcsolat megteremtése. És ezt az Európai Unió eddig nem tudta megtenni.”

– Mit gondol? Ésszerű válasz az európai értékek összekapcsolása a pénzzel?

“Persze hogy az. Persze. Teljes mértékben felháborító, hogy van az Európai Uniónak egy tagállama, amely véleményem szerint már nem demokrácia, amely tönkretette a média szabadságát. Ahol nincsenek tisztességes választások. Szabad a választás, de nem tisztességes. Egy ország, amely kirúgta Közép-Európa legjobb egyetemét. Amely felháborítóan idegengyűlölő propagandát folytat. Amely úgy bánik a migránsokkal, ahogy és így tovább. És ez az ország továbbra is több milliárd euró uniós forrást kap. Ez felháborító állapot.”

– Ön szerint Orbán Viktor illiberalizmusa valódi veszélyt jelent az unióra?

“Ez kétségtelen. Ő az egyik legfontosabb … Hosszú utat kellene megtennünk, vissza az időben, hogy találjunk egy olyan magyar vezetőt, aki ennyire fontos volt az európai történelemben. Az Európai Történelem Házában ülünk. És ez azért van, mert ő lett a szimbolikus vezetője egy másik Európának. A konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európának. És Matteo Salvini, Marine Le Pen, Nigel Farage, Geert Wilders mind vele vannak. Tehát nem csak egy közepes méretű tagállamot képvisel az Európai Unióban. Nagyon fontos tendenciát képvisel az egész Európai Unióban.

– Több millió szavazó ugyanazt mondja, mint Orbán Viktor, hogy vissza kell szereznünk Brüsszeltől a szuverenitást. És ez jó érv lehet e politikai mozgalom számára. Nem gondolja úgy, hogy Brüsszelnek ebben a kérdésben cselekednie kellene?

“A szuverenitásban?”

– Igen, abban, hogy visszaadjanak némi szuverenitást a tagállamoknak.

“Ott volt a britek őszinte hülyesége, ők azt mondták, hogy nagyobb szuverenitást akarnak, és kiléptek az Unióból. És ott van Orbán Viktor Magyarországának becstelen okossága. Ő nagyobb szuverenitásról beszél, miközben az EU-ban marad az előnyök miatt. Ő nagyobb szuverenitásról beszél, de az előnyök miatt az EU -ban marad. Tehát bizonyos értelemben a britek hülyesége, és az, hogy kiléptek az unióból őszintébb volt.

Kapcsolódó cikkek