Szerdától használható Miskolc első K+P parkolója

Megosztás

K+R vagyis Kiss & Ride a neve annak a tengerentúlon jól bevált parkolási módszernek, mellyel a szülők rövid autós megállását segítik az oktatási intézmények előtt – írja a polgármesteri hivatal közleménye.

„Gyors puszi és indulást” jelent a magyar megfelelő, mely nem csak meggyorsítja, de biztonságosabbá is teszi a tanulók iskola előtti kiszállását a gépkocsikból.

Az első ilyen miskolci K+R parkoló a Dayka Gábor utcán készült el, hiszen ez a belváros egyik legforgalmasabb közlekedési gócpontja a reggeli órákban, ahol pár méteren belül két iskola is található. Cél, hogy az iskola melletti reggeli forgalmat a „gyermekszállítós” csúcsidőben keretek közzé foglalja és a jelenlegi gyakorlatot megszüntetve, moderált körülmények közé szorítsa.

A Kossuth Lajos Gimnázium előtti parkoló szakaszon már elkészült annak a területnek a kialakítása, amelyen megállva a szülő gondoskodhat a tanuló biztonságos és gyors kiszállásáról.

  1. szeptember 8-án szerda reggeltől működik az új parkolási rendszer az iskolánál, így reggel 07.00 és 08.00 óra között 4+1 parkolóhely kerül lezárásra az intézmény előtt erre a célra, bójával elkülönítve, KRESZ táblával jelölve.

A szülő ide megállva, lehetőség szerint az autóból nem kiszállva, azt nem leállítva kiteszi gyermekét, majd tovább halad.

Korábban ez szabályozatlan volt és balesetveszélyes, mivel gyakorta a sáv közepén álltak meg a járművekkel mindkét irányban, a gyerekek pedig átszaladtak az úttesten.

A kiszállásra kijelölt területet a Kossuth Lajos Gimnázium letérkövezte, így a tanulók időjárástól függetlenül, száraz, tiszta talajra lépnek ki az autóból, közvetlenül az intézmény elé.

A miskolci önkormányzat városszerte tovább terjesztené a jó gyakorlatot – mely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságával szoros együttműködésben valósul meg – így remélhetőleg hamarosan egyre több intézmény előtt alakul ki a gyors és biztonságos iskolába járást segítő K+R parkoló.

Kapcsolódó cikkek