A klímaváltozás extrém téli időjárást is hozhat magával

Megosztás

Extrém téli időjárási jelenségekre, így például forgószelekre is készüljünk fel, ne csak a nyári időjárás megváltozására – figyelmeztettek kutatók egy, a Science-ben megjelent tanulmányban, amiről a Guardian számolt be és a HVG közölt magyar nyelven.

A kutatók szerint bár nem tűnik elsőre logikusnak, hogy a Földünk melegedése hidegebb télhez is vezet, mégis ez lehet a helyzet: erre példaként az idén, Texasban tapasztalt extrém hóviharokat hozták fel. A kutatáshoz a tudósok az elmúlt 40 év légköri polar vortex, vagyis poláris örvényre vonatkozó megfigyelések adatait elemezték, és olyan jelenségeket is belekalkuláltak már, mint a mostani Ida hurrikán.

A legfőbb gond forrása a tudósok szerint az, hogy a poláris örvény pályája módosult: ez a légköri jelenség az, ami a sarkkör feletti hideg levegőért „felelős”.

Ennek a pályája azonban módosult, így egy része Ázsiába és Észak-Amerika keleti oldalát is érinti. Végeredményben pedig a poláris örvény változása miatt hideg, extrém időjárási jelenségek is előfordulhatnak, mint például forgószelek, és nem csak Észak-Amerikában, hanem máshol is.

Kapcsolódó cikkek