A Kúria is kimondta: anyasága miatt diszkriminált egy nőt az egyik állami szerv

Megosztás

A nő munkaszerződését „ismétlődő szülés veszélyére” hivatkozva nem hosszabbították meg, majd az újabb álláspályázatát is elutasították – írja a Telex. A nő ezután a Magyar Helsinki Bizottság közreműködésével munkaügyi pert indított, amit februárban első fokon még elvesztettek, a Kúria azonban most kedden megváltoztatta a korábbi ítéletet, és jogerősen megállapította, hogy a kismama az anyaságával összefüggésben hátrányos megkülönböztetésnek volt kitéve. A per első fokon folytatódik, ahol ezután arról kell dönteni, hogy mennyi kártérítés jár a diszkriminációért – számolt be a Magyar Helsinki Bizottság.

Az ítélet előzménye, hogy évekkel korábban az egyik országos állami szervnél „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem hosszabbítottak szerződést és utasították el álláspályázatát egy kismamának. Dóra (a nevét megváltoztatták) hiába dolgozott jól a főnökei szerint, hiába voltak munkatapasztalatai, mégsem alkalmazták tovább.

Később kiderült, hogy másik két kismamával is így jártak el ennél az állami szervnél. A Dórával dolgozó három férfi gyakornok állásban maradt, a velük induló összes női munkatárs jogviszonya megszűnt.

Dóra a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordult, hogy képviseljék őt a peres eljárásban. Azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze egykori munkaadóját a munkaviszonyának jogellenes megszüntetése miatti kár megtérítésére és másfél milliós sérelmi díj megfizetésére. Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint önmagában az is jogellenes, hogy határozott idejű szerződésekkel trükközget a munkáltató, miközben ügyfelük jogviszonyát nyilvánvalóan határozatlan idejűnek kell tekinteni. Minden szempontból elfogadhatatlannak tarja, hogy egy munkavállaló nőt az esetleges jövőbeli várandóssága miatt ne alkalmazzanak tovább.

via Telex.hu, Nyitókép: Magyar Helsinki Bizottság

Related posts