Joe Biden elmagyarázta, hogy miért vonultak ki Afganisztánból

Megosztás

Joe Biden kétséget kizáróan történelmi jelentőségű beszédben igazolta az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból. A beszéd szélesebb történelmi kontextusba is helyezte a történteket, s választ adott a kivonulás részleteit illetően is azokra a kritikákra, amelyek akár kivonulás ténye, akár annak módja miatt érték. A legfontosabb bejelentése a kényszerhelyzet volt, amelyet Trump teremtett a tálibokkal való egyezségével: a tálibok azt ajánlották, hogy ha a megbeszélt határidőre Amerika kivonul, senkinek nem lesz bántódása, ha nem, akkor kiújul a háború – írja az amerikai Népszava.

Biden rámutatott, hogy Amerikának nem lett volna miért újabb háborúba keveredni a tálibokkal, akik erősebbek lettek, mint valaha, mert Trump alatt 5 ezer tálib vezetőt engedtek ki börtönökből, és Amerika újabb tíz évre benne ragad egy háborúban, amelyet már nem tudja, miért vív. Vagy a kivonulás vagy a háborús helyzet eszkalálódása között kellett választani. Amerika azért foglalta el Afganisztánt, hogy megtalálja Oszama Bin Ladent és szétrombolja az Al Kaida afganisztáni állásait. Ez megtörtént. Az Iszlám Állam máshol alakult meg, Amerika pedig beszorult Afganisztánba – folytatja a cikk.

Biden kitért arra, hogy húsz év alatt megváltozott a világ. Amerikának ma nem Afganisztán jelent fenyegetést, hanem a kínaiak és az oroszok, egészen más kihívásokkal kell szembenéznie, ehelyett a haderejét Afganisztánban állomásoztatja egy idejét múlt háborúban, ami nemcsak a figyelmét, hanem az anyagi erejét is leköti és felemészti.

Mint mondta, az afgán tapasztalatok alapján soha nem fog megtörténni az, hogy Amerika úgy védi meg önmagát, hogy elfoglal egy másik országot, és ott állomásozik évtizedekig. Az idő túlhaladta azt a hadviselést is, amit húsz éve kezdtek Afganisztánban. Ma már a kiberhadszíntéren zajlik a háború, nem kézifegyverekkel. Ha a tálibokkal Trump által megkötött szerződést nem teljesíti, akkor egy újabb véres háború kezdődik, hagyományos fegyverekkel, iszonyatos áldozatokkal, a semmiért.

Kapcsolódó cikkek