Kásler a negyedik hullám felfutásakor egy jóval lazább iskolai járványügyi védelmet írt elő – így kezdődik az idei tanévünk

Megosztás

Nincs maszk, kötelező védőtávolság és hőmérséklet-mérés sem.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztus 25-én írt levelet az iskolák igazgatóinak a szeptembertől követendő járványellenes intézkedésekről. A Telex birtokába került levél szerint „köszönhetően az elmúlt időszak közös erőfeszítéseinek és a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezésnek” szeptembertől jelenléti oktatás kezdődik az iskolákban.

A szabályok azonban jóval lazábbak lesznek, mint az előző félévben. Kásler Miklós levele szerint több olyan intézkedést most hatályon kívül helyeznek, amelyek a májusig érvényes iskolai eljárásrendben szerepeltek. Központi utasítások híján viszont növekedik az iskolák önállósága, helyben saját szabályokat alkalmazhatnak. Hasonló szabályok vonatkoznak az óvodákra is.

A főbb központi ajánlások:

  • Fertőtlenítés – Minden iskolában időszakonként alapos fertőtlenítő takarítást kell végezni.
  • Maszkviselés – A maszk viselése nem kötelező az iskolában, de ahogy a miniszteri levél fogalmaz, a maszkviselést megtiltani nem lehet. Szakértők korábban azt javasolták, hogy a gyerekeknek leginkább az óraközi szünetekben érdemes maszkot hordaniuk, mert amikor hangosabban beszélnek, és többen keverednek, nagyobb a fertőződés kockázata. Szakértők azt is javasolták, hogy amíg lehet, az órák közben érdemes folyamatosan szellőztetni.
  • Hőmérőzés – Reggel nem kell hőmérőzni a diákokat. Sok nagyobb iskolában testhőmérsékletet mérő kapukat állítottak fel. Az egyik ilyen iskola tanára a Telexnek azt mondta: egyelőre nem szüntetik meg ezeket, még szükség lehet rájuk.
  • Védőtávolság – Kásler Miklós feloldotta azt az előírást, hogy az osztálytermekben lehetőség szerint egymástól távolabb helyezzék el a padokat, és a közösségi terekben próbálják meg betartani a 1,5 méteres védőtávolságot. Ettől függetlenül az iskolák dönthetnek úgy, hogy továbbra is a nagyobb termekben osztják szét a gyerekeket, és ezután is elkerülik a nagyobb csoportosulást az étkezésnél vagy a testnevelés órán. A testnevelés órákat szeptembertől zárt térben is meg lehet tartani. A kollégiumokban sem kötelező mostantól a 1,5 méteres védőtávolság betartása.
  • Beteg gyerek ne menjen iskolába – A koronavírus tüneteit mutató gyermeket nem szabad közösségbe vinni, amíg fel nem gyógyul. A diák az iskolába orvosi igazolással térhet vissza.
  • Fertőzött diákok elkülönítése – Ha egy diákról kiderül, hogy fertőzött, haladéktalanul el kell különíteni, és a szülőt értesíteni kell. Igazolt fertőzés esetén az iskoláknak értesíteniük kell a Járási Hivatalt és a minisztériumot. Egy tanár a Telexnek azt mondta: várhatóan idén is alkalmazzák azt a módszert, hogy a fertőzött diákkal vagy tanárral közelebbi kontaktusba került személyeket megkérik arra, néhány napig ne menjenek be az iskolába, várják ki, hogy jelentkeznek-e náluk is a tünetek.
  • Osztálykirándulások – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma továbbra is azt javasolja, hogy az osztálykirándulásokat és a tanulmányi kirándulásokat belföldre szervezzék. Szeptembertől viszont lehet többnapos, ottalvós kirándulásokat is tartani – az ezzel kapcsolatos tiltást a miniszter feloldotta.
  • Iskolai hiányzások – A szülő csak alapos indokkal veheti ki a gyerekét az iskolából, ezt az iskolaigazgató döntése alapján lehet csak a járványhelyzetből fakadó igazolt hiányzásnak tekinteni. Az előző tanévben sok szülő az iskolák megnyitása ellenére sem engedte iskolába a gyerekét, mivel – joggal – attól tartott, hogy a gyerekek megfertőzhetik a még beoltatlan családtagokat. Ez most nem lesz ilyen egyszerű. A miniszteri levél hivatkozik az alapvető jogok biztosának megállapítására, aki szerint „a tanulói hiányzásnak a járványhelyzetre tekintettel általánosan előre meg nem határozott időtartamra történő szülői igazolása nem tekintendő automatikusan alapos indoknak, minden ilyen szülői-gondviselői kérelmet a döntésre jogosult intézményvezetőnek a kérelmező körülményei és a járvány alakulásának függvényében aktuálisan kell mérlegelnie, és időszakonként felül kell vizsgálnia.” Az igazgatóknak az ilyen szülői kérelmek elfogadásakor azt kell mérlegelnie, hogy fennáll-e a reális veszélye annak, hogy a diák megfertőződhet az iskolában, az iskolába menet, vagy megfertőzheti a vele egy háztartásban élőket. Az igazgatónak azt is figyelembe kell vennie, hogy a gyerek otthonmaradása esetén megfelelő felügyelet alatt áll-e.

(Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek