Karácsony Gergely bejelentette: a Fudan miatt megvétózza az atlétikai vb-t

Megosztás

„Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk” – mondta Karácsony Gergely a hivatalos Facebook-oldalán, videós bejelentkezésében. A főpolgármester a Diákváros tervezett helyszínén bejelentette: a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött megállapodását, ezért javasolja, hogy a fővárosi közgyűlés vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását – számolt be róla a Telex.

A videóban Karácsony többek között arról beszélt, hogy a kormány számára fontosabbak a magánérdekek és a kínai érdek, mint az, hogy vidéki hallgatóknak legyen Budapesten megfizethető lakhatásuk. A közgyűlés a kormány „gaztette”, azaz a Diákváros ellehetetlenítése miatt fog szeptember elsején szavazni az atlétikai vb megrendezéséhez adott hozzájárulás visszavonásáról, mondta a főpolgármester.

A kínai Fudan Egyetem kampuszát – részben a Diákváros helyén – a magyar állam több mint 400 milliárd forintot jelentő kínai hitelből építené meg. A főpolgármester már áprilisban jelezte, hogy ha nem épül meg a ferencvárosi Diákváros, akkor a főváros kész lemondani a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséről. A vb-stadion építéséhez az ellenzéki vezetésű főváros és a IX. kerület is csak alku árán járult hozzá korábban, ennek volt része, hogy megépül a Diákváros.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek