Csodatevő Fidesz: óriási a kórházak tartozása, kilenc hónapja nem fizetnek a beszállítóknak

Megosztás

Negyvenhat milliárdnyi tartozást halmoztak fel, de mint tudjuk, dübörög a gazdaság, sosem látott mértékű a gazdasági növekedés. A kórházak meg oldják meg, ahogy tudják.

Közel 9 hónapja nem fizetnek a magyar kórházak a beszállítóiknak, július végére 46 milliárd forintnyi tartózást szedtek össze a magyar kórházak és háttérintézményeik, írja a napi.hu a Magyar Államkincstár adatai alapján.

Mint írják, a jelentős kilengések mellett átlagosan havi 5,4 milliárd forinttal gyarapodott az adósság, a kórházak a tavaly novemberi adósságkonszolidáció óta lényegében nem fizetnek a beszállítóknak. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint ez azt jelenti, hogy a cégek 8-9 hónapja nem jutnak a leszállított termékeik ellenértékéhez. Rásky László becslése szerint ha a tendencia nem változik, novemberre bőven meghaladja majd a 60 milliárdot az adósság.

Hozzátette, a járvány már alig jelent a kórházaknak extra terhelést, a koronavírus előtti rendszer pedig még nem állt vissza, az ellátórendszer egyelőre visszafogott: Rásky szerint ebből is látszik, hogy a jelenlegi finanszírozás annyira feszített, hogy épphogy fedezi a béreket, alapköltségeket. Az adósság mintegy 4500 vállalkozót érint, köztük vannak, akik a tartalékaikat élik fel, de olyanok is, akik hitellel próbálják megoldani a helyzetüket.

Mint a Napi írja, a legnagyobb adós jelenleg a Pécsi Tudományegyetem közel 3,5 milliárd forinttal, az intézményben a július csaknem 300 millió forinttal növelte az adósságot. Pécset két, a betegellátásban szintén részt vevő egyetem követi az adóstoplistán, a Debreceni Egyetem 2,9 milliárddal, illetve a Szegedi Tudományegyetem 2,8 milliárddal. Kétmilliárdnál többel tartozik a Péterfy Sándor utcai kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. További 10 nagy megyei, illetve a budapesti centrumkórház tartozása egymilliárd fölött van. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek