Riasztó rekord: a mostani júliusnál még soha nem mértek melegebb hónapot

Megosztás

Az idei július volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap a Földön – ezt az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) közölte, amely szerint az új rekord megszületésében komoly szerepet játszott a klímaváltozás.

A globális felszíni átlaghőmérséklet 2021 júliusában 0,01 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi legmelegebb júliusi hőmérsékletet, amelyet 2016-ban, 2019-ben, majd 2020-ban mértek. Ezzel az idei a legmelegebb július volt a feljegyzések kezdete óta, egyben a legmelegebb az összes hónap közül – írja a szervezet honlapján olvasható jelentés alapján a 444.hu.

Az 20. század 15,8 Celsius-fokos globális júliusi felszíni (szárazföldi és tengeri) átlaghőmérsékletét 0,93 fokkal haladta meg idei július. Az északi féltekén a szárazföldi felszíni hőmérséklet minden korábbi júliusinál magasabb volt, a példátlannak számító 1,54 fokkal meghaladva a korábbi, 2012-es rekordot.

Az eddigi adatokból a NOAA azt a következtetést vonta le, hogy 2021 egésze várhatóan a tíz valaha mért legmelegebb esztendő között lesz.

via 444.hu

Kapcsolódó cikkek