Állami kezességet kap a kormánytól Szentkirályi Alexandra férje az 53 milliárdos hiteléhez

Megosztás

A kormány állami készfizető kezességet vállal egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges hitelfelvételhez – derül ki egy augusztus 13-ai kormányhatározatból. A hitel összege 150 millió euró (53 milliárd forint), az állami kezesség az ebből eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik. A hitelt az MFB Magyar Fejlesztési Bank nyújtja a HSC Aerojet Zrt.-nek – írta meg a HVG.hu.

A cég vezérigazgatója Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, aki nem mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. A cég a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. leányvállalata, ennek vezérigazgatója szintén Szalay-Bobrovniczky, aki egyedüli részvényese is a vállalatnak.

Az állami kezességvállalás nincs ingyen, a díj mértéke a tőkekövetelés 5,3 százaléka, amit egy összegben kell megfizetni. Hogy mikor, az nem derül ki, erről a pénzügyminiszternek kell tájékoztatnia a hitelfelvevőt. A kezességvállalás 2021. december 31-ig él.

A HVG értesülései szerint egyébként Szalay-Bobrovniczky, illetve az általa gründolt Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. veheti meg a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárat. A gyár egy ideje új tulajdonost keres.

Forrás: HVG.hu, Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek