Számos uniós kormány kéri a menedékkérők visszatoloncolását Afganisztánba és Magyarország nincs köztük

Megosztás

Úgy tűnik, jó néhány európai uniós ország álláspontja drasztikusan megváltozott a kérdésben, többek között a korábban abszolút menekültpárti Németországé is.

Ausztria, Németország, Görögország, Hollandia, Belgium, Dánia írt közös levelet az Európai Bizottságnak.

Az Afganisztánban egyre súlyosbodó erőszak ellenére se függesszék fel azoknak az afgánoknak a hazatoloncolását, akiknek elutasították a menedékkérelmét – kérte hat uniós ország, Ausztria, Németország, Görögország, Hollandia, Belgium, Dánia belügyminisztere az Európai Bizottságtól.

Ha leállítanánk a visszatoloncolásokat, az rossz üzenetet közvetítene és még több afgánt ösztönözne arra, hogy az EU-ba induljon

– írták a belügyminiszterek az augusztus 5-én keltezett, de csak most kiszivárgott levélben.

A levél az afgán migrációügyi minisztérium még júliusban kiadott nyilatkozatára reagál, amelyben a tálibok előrenyomulása miatt szorongatott központi kormány kijelentette, hogy ideiglenesen, három hónapig nem fogadják be a visszautasított menedékkérő állampolgáraikat.

„Tekintve, hogy Afganisztán igen nagy valószínűséggel továbbra is az EU-ba irányuló migráció egyik legfontosabb forrása marad, szeretnénk hangsúlyozni: fontos hazatoloncolni azokat, akiknek valójában nincs szüksége nemzetközi védelemre” – magyarázta hat uniós belügyminiszter.

A levél szerint 2015 óta mintegy 570 ezer afgán kapott menedéket az EU-ban, Afganisztán pedig az uniós országokban összesen benyújtott 44 ezer menedékkérelemmel a második legfontosabb kibocsátó ország volt tavaly.

A belügyminiszterek elismerik, hogy nemzetközi csapatok kivonulása miatt érzékeny a biztonsági helyzet az országban, de úgy gondolják, hogy

az EU-nak inkább azt kellene megvizsgálnia, hogyan lehet az afgán menekülteknek a régióban való ellátást támogatni, hogy csökkenjen a migrációs nyomás.

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek