Az egészségügyi dolgozók Kásler és Pintér lemondását követelték a Hősök terén

Megosztás

A demonstrációra várták a két minisztert is, de nem meglepő módon egyikük sem jelent meg, csak üzent.

Az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállításáért demonstráltak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében Budapesten, a Hősök terén.

Az MTI beszámolója szerint Balogh Zoltán, a kamara elnöke azt mondta, a kormány „arcul csapta” őket a márciusban életbe lépő új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel. A kamara „az első perctől kezdve” azt képviseli, hogy rájuk ne vonatkozzon ez a szabályozás.

Kitért arra, hogy a törvény előkészítése során a szakdolgozók álláspontját, javaslatait nem fogadták el, nem volt érdemi egyeztetés a joganyagról, amelyben – álláspontja szerint -„súlyos ellentmondásokat és méltánytalanságokat észleltek”.

Balogh Zoltán kiemelte: a koronavírus-járvány alatt életbe léptetett szabályozás miatt mintegy négyezer egészségügyi dolgozó, köztük háromezer szakdolgozó nem írta alá új szerződését, amit az egészségügy szempontjából „hatalmas veszteségként” értékelt. Együttes jelenlétükkel szeretnék kifejezni egyet nem értésüket a meghozott intézkedésekkel szemben.

A kamara által a törvényhez benyújtott javaslatok nem találtak értő fülekre, nem születtek meg a szükséges rendelet- és törvénymódosítások

– mondta. Eszközeik elfogytak, a kialakult helyzet növelte a szakdolgozók létbizonytalanságát, a túlterhelt, elfáradt szakdolgozók elégedetlensége jogosan nőtt.

Balogh Zoltán felolvasta azt a kiáltványt, amelyet a szervezet a döntéshozókhoz is el akar juttatni. A dokumentum a többi között a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását, 30 százalékos béremelést és új egészségügyi szakdolgozói bértábla bevezetését javasolja.

A nagygyűlésen mások mellett felszólalt Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is, aki azt hangoztatta, hogy a szakdolgozók nélkül nem lehet gyógyítani, egyúttal törekvéseik támogatásáról biztosította őket.

„A koronavírus-járvány igazolta, hogy hiába van technika, ha nincs megfelelő ápolás, akkor a halálozási adataink olyanok, amilyenek” – fogalmazott. Úgy vélte: fejlett, korszerű egészségügyre van szükség, ami nem megy tisztességesen megfizetett, kipihent ápolók nélkül.

Kásler Miklós lemondását követelte a Hősök terén tüntető több ezer egészségügyi  dolgozó | 24.hu

A nagygyűlésen felolvasták a rendezvényre meghívott Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének levelét.

Pintér Sándor válaszában a többi között azt írta, részvételét nem tartja indokoltnak, tekintettel a Belügyminisztérium hatáskörére. Arról biztosította a szakdolgozói kamarát, hogy felelősségvállalásuk és áldozatkészségük ismert a kormány előtt.

Kásler Miklós válaszában – egyebek mellett a szakdolgozók járvány alatti munkáját méltatva – tudatta, hogy továbbra is számít a kamara véleményére.

A résztvevők kiabálással, fütyüléssel, pfujolással reagáltak a levelekre, és skandálással Kásler Miklós lemondását követelték.

A Népszava tudósítói szerint néhány ellentüntető is megjelent a Hősök terén. Szándékaik nem voltak teljesen egyértelműek, többen elállták a résztvevőket hazaszállító buszok útját.

Kapcsolódó cikkek