Ha nem tudod, milyen grillt válassz…

Megosztás

A nyár sokunk számára a grillszezont jelenti. Szállnak az ínycsiklandó illatok, készülnek a finomabbnál finomabb ételek. Az alábbi összefoglalóból megtudhatjuk, milyen grilltípusokkal találkozunk a hazai kereskedelmi forgalomban, illetve mik a legfőbb tudnivalóik.

Sokféleképpen megközelíthetjük a kérdést, ha arra keresünk választ, melyik grilltípus a legmegfelelőbb számunkra. Sokan a legegyszerűbb típusra szavaznak, mások pedig a legtökéletesebbnek hitt változatokat keresik.

A közönséges faszenes grillek ma is népszerű típusnak számítanak. Számos előnyös tulajdonságuk van: egyszerű a használatuk, eredeti füstös aromát kölcsönöznek az ételeinknek, ráadásul olcsón hozzájuk lehet jutni. Érdemes előnyben részesíteni azokat a termékeket, amelyek állítható lábazattal és hamutartó tálcával rendelkeznek. Ha hívei vagyunk a klasszikus megoldásoknak, az egyszerű faszenes grillek ideális választást nyújthatnak.

Természetesen faszél-tüzelésű grillekkel találkozhatunk a fejlettebb típusok között is. A gömbgrillek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Legfőbb előnyüket a fedél jelenti, ami barbeque készítését is lehetővé teszi. Esetükben a hő megfelelő szabályozása okozhat némi fejtörést, amíg nem szerzünk némi tapasztalatot a használatát illetően. Sajnos a faszén utólagos adagolása sem túl egyszerű ennél a típusnál. Emellett mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a kereskedelmi forgalomban jelen vannak a gömbgrillek silány változatai, amelyek anyaghasználata nem teszi lehetővé, hogy minőségi termékként említsük őket. Ha e típus mellett döntünk, kerüljük el a gyanúsan olcsó, ismert márkajelzés nélküli grilleket.

Nem mehetünk el szó nélkül az offset grillek mellett sem. Ez az elnevezés sokak számára nem mond semmit, azonban a grillmozdony már ismerősebb lehet. Az ilyen grillek nagyszerű hőtartással bírnak, a fedél pedig lehetővé tesz a BBQ ételek készítését. Mint minden típus, az offset grillek is rendelkeznek néhány előnytelen tulajdonsággal; a hőszabályzásuk relatív nehézkes, illetve némi rutint kíván, sütés közben állandó felügyeletre van szükség. Sajnos ezek esetében is elmondható, hogy léteznek silány változatok, amelyeket kerülni érdemes.

A fedeles grillek között mindenképpen említést érdemelnek az úgynevezett tojások. Az ilyen változatok kerámiabetéttel rendelkeznek, ami extra magas hőmérséklet elérését teszi lehetővé. Az ilyen grillek valódi multifunkciós eszközök, amelyek tökéletesen alkalmasak különböző ételek grillezésére és barbeque készítésre is.

A marketingnek köszönhetően ez a típus igencsak népszerűvé vált, noha nem tartozik az olcsóbb termékek közé, a szállítása nehézkes, és még a sütőfelülete sem túl nagy… Az ízélmény, amit adni képes, viszont ellensúlyozza a hátrányos tulajdonságokat.

Nem hagyhatjuk ki a sorból a gázgrilleket sem, amelyek alternatívát kínálnak azok számára, akik nem szívesen foglalkoznak tüzeléssel. Mindenképpen érdemes elmondani velük kapcsolatban, hogy ma már nem kell lemondanunk a füstös aromákról sem, ha ilyen típust választunk; füstölő dobozok és aromarácsok állnak rendelkezésre, amelyek a faszenes grill eredeti aromavilágát igyekeznek visszaadni.

Ha időt és figyelmet szánunk a grill kiválasztására, nem csalódhatunk. Döntsünk az igényeinknek megfelelően és élvezzük az ínycsiklandó falatokat!

Kapcsolódó cikkek