Magyarországon az oltás utáni egy hónapon belül 441 ember halt meg

Megosztás

Bár elsőre ijesztőnek hangzik a szám, a szakemberek szerint a beadott vakcinák számát tekintve ez elenyésző. De vajon lehet-e közvetlen összefüggés?

Csaknem 10,7 millió beadott koronavírus elleni oltást követően csupán az esetek 0,039 százalékában fordultak elő nemkívánatos események – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ezt az Index.hu cikkéből tudtuk meg.

Ha eltekintünk a százalékoktól, a számok valamivel többet mondanak, ezeket alább részletezzük.

  • Összesen 4212 beoltott személyt értek nemkívánatos következmények. Többségüknél, 3149 főnél enyhe oltási reakciók jelentkeztek
  • Összesen 284 személy szorult kórházi kezelésre és
  • 441 ember halt meg.
  • Oltási baleset 118 esetben történt, ami azt jelenti, hogy történt valamilyen hiba az oltások szállítása vagy tárolása során, ezek a balesetek 338 főt érintettek.

Ezek alapján az NNK megállapította, hogy

A NEMKÍVÁNATOS ESEMÉNYEK ARÁNYA ELENYÉSZŐ,

és az oltásoktól várható egészségnyereség – haszon – lényegesen nagyobb, mint a nemkívánatos események jelentette kockázat. Megjegyzik, hogy a védőoltás és az azt követő tünetek között nem feltétlenül áll fenn ok-okozati összefüggés attól, hogy a tünet megjelenése időben az oltást követően jelentkezik.

A vonatkozó szakmai szabályok szerint minden olyan haláleset is jelentendő, mely a védőoltás után 30 napon belül fordult elő, függetlenül attól, hogy felmerül-e a védőoltással való összefüggés – tették hozzá. 

Kapcsolódó cikkek