Gulyás szerint „nem fajsúlyos ügy” a lehallgatási botrány, télen jöhet a gyermekvédelmi népszavazás

Megosztás

A gyermekvédelmi népszavazás ismertetésével kezdte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfót, amelyről a HVG.hu tudósított. “Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot” – ismételte meg Orbán Viktor szavait a miniszter. Alkotmányos kötelessége az államnak, hogy gyermekvédelmi feladatait lássa el – tette hozzá Gulyás, aki szerint az öt kérdés Magyarország nemzetközi pozíciót fogja megerősíteni.

A kötelezettségszegési eljárással szemben az egyetlen eszköz, ha a magyar nép világosan állást foglal, erre a legdemokratikusabb megoldás a népszavazás – érvelt Gulyás amellett, miért van erre az egészre szükség, utalva arra, hogy a 2016-os népszavazás elég volt arra, hogy harcoljunk a kötelező kvóták ellen.

Gulyás később elmondta, hogy nagy valószínűséggel az országggyűlési választás előtt megtartható a népszavazás. Akár már decemberben is, de inkább januárban vagy februárban.

A kormány eddig is tárgyalt és ma is fog az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról. Tegnap arról döntöttek a kormányülésen, hogy az alaphoz szükséges pénzeszközöket létrehozzák, a pályázatokat ki fogják írni és ki fogják fizetni, hiszen eddig is előrefinanszírozással zajlott az uniós pénzek kifizetése. “Az uniós tagság mellett több érv szól, mint ellene” – zárta ki a kilépés lehetségét Gulyás.

árványügyi kérdésekről is szó esett a kormányülésen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Covid-laboratóriumában újabb 14 esetben mutatták ki a delta variánst, egy esetben pedig a gamma (brazil) variánst. Így már 23 esetben mutatták ki a delta variánst. Ez utóbbi terjedése gyorsaságban és agresszvitásban is többszöröse a korábbi variánsoknak, ezért arra kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát. Augusztus 1-től a harmadik oltást is lehet választani.

A kormány még nem tárgyalta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát arról, hogy a munkáltatók bizonyos területen kötelezővé tehessék az oltást, de Gulyás ezzel “egyet tudna érteni”. Magyarországon körülbelül kétmillió olyan felnőtt van, aki nem oltatta be magát. A tájékoztató végén arról is beszélt, hogy ez a kérdés a vendéglátóparban, a szolgáltatószektorban és esetleg az oktatásban merülhet fel.

Az Mfor kérdésésére szóba került a lehallgatási botrány is, Gulyás ezt hisztériának nevezte. A kormányülésen szóba sem került a Pegasus-ügy, mert nem tartják fajsúlyos kérdésnek – tette hozzá. A kormány nem vizsgálta meg a politikusok telefonját külön, ez egy állandó feladata a Belügyminisztériumnak.

További részletek a Kormányinfóról a HVG.hu tudósításában.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Kapcsolódó cikkek