Kásler nem mondott részleteket az antitestszűrés adatairól, megtette helyette a főpolgármester – nemhiába félnek a kínaival oltottak

Megosztás

A fővárosi hivatalos vizsgálati eredmények alapján az idősebb korosztályból, a kínai vakcinát kapott minden negyedik ember védettsége teljesen elégtelen.

A Facebook-oldalán számolt be róla Karácsony Gergely főpolgármester, hogy megkapták az összesített adatokat a fővárosi antitestszűrésről, amiben már a kerületek eredményei is benne vannak.

18 ezer tesztet osztottunk szét a kerületek között, sajnos nem mindegyik élt a lehetőséggel, hogy megvizsgálja, az oltott 60 év feletti lakosoknak van-e koronavírus-ellenanyag a szervezetükben, de az eredmények így is aggodalomra adnak okot”

– fogalmazott Karácsony a bejegyzésben.

Szerinte az újabb adatok megint csak azt bizonyítják, hogy „több olyan honfitársunk van, aki hiába kapta meg a kínai vakcina mindkét adagját, semmilyen védettséggel nem rendelkezik.”

A fővárosi eredmények alapján a Sinopharm-vakcinával oltott idősek 24,18 százalékának nincs elégséges védettsége. A többiek aránya így alakul:

  • 60–64 éves: 20,57 százalék,
  • 70–74 éves: 21,57 százalék,
  • 65–69 éves: 23,51 százalék,
  • 75–79 éves: 26,45 százalék,
  • 80 év fölöttiek: 38,1 százalék.

Karácsony úgy vélte, hogy a mellébeszélés és a vádaskodás helyett itt az ideje, hogy a kormány valóban cselekedjen. „Nekik az emberélet az első, harsogták hónapokkal ezelőtt, mégis úgy tűnik, hogy a kínai érdekek sokkal fontosabbak voltak idős honfitársaink biztonságánál. Hazánk élen jár a legtragikusabb listán, a magyarok veszítették el a legtöbb embert a koronavírus-járványban” – írta.

Hétfőn jelent meg egy új, részletes magyar kutatás is, melyben a Sarkadi Balázs akadémikus és Ferenci Tamás biostatisztikus vezette kutatócsoport azt állapította meg, hogy a kínai vakcina esetében a 60 év felettiek 25 százalékánál, a 80 év felettiek felénél egyáltalán nem indult be az antitesttermelés, 60 éves korban pedig már a vizsgált alanyok 60–75 százalékánál alacsony antitestszámot állapítottak meg.

A Semmelweis Egyetem vizsgálata korábban azt mutatta ki, hogy a kínai vakcina esetében volt a legalacsonyabb az antitesttel rendelkező oltottak aránya, az ott vizsgált 881 Sinopharmmal oltott ember közül átlagosan 84 százaléknál mutatták ki az antitest jelenlétét, 60 éves kor fölött pedig ez az arány 82 százalékos volt.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere nem sokkal később beszélt arról, hogy vakcinák hatásosságának állami vizsgálata szerint a fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 92 százalék között van. Azt viszont nem tette hozzá, hogy oltóanyagokra és életkorra lebontva milyen eredmények jöttek ki. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek