Ez komoly? Megbüntették az egyik női strandkézilabdás csapatot, mert túl hosszú alsóban játszottak

Megosztás

A szabály az szabály kérem, a norvégok bikini helyett sortban léptek pályára, ez pedig tilos, jött is a büntetés.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) 1500 euróra büntette meg a norvég női strandkézilabda-válogatottat, mert a bulgáriai strandkézilabda-Eb bronzmeccsén nem bikinialsóban, hanem egy hosszabb szárú sortban játszottak. Csakhogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) szabályzata előírja, hogy pontos milyen, mettől meddig hány centis alsó és fölső „mezben” lehet játszani.

„A 2021-es strandkézilabda-Eb fegyelmi bizottsága egy nem megfelelő öltözködéssel kapcsolatos esettel foglalkozott. A vasárnapi, Spanyolország elleni bronzmérkőzésen Norvégia csapata olyan rövidnadrágban játszott, amely nem felel meg az IHF szabályzatában meghatározott sportolói »mez-szabályzatnak«️. A fegyelmi bizottság úgy döntött, hogy játékosonként 150 eurós, összesen 1500 eurós pénzbírságot szab ki” – írta az EHF közleménye.

A norvég szövetség előre jelezte, hogy bármilyen bírságot hajlandóak fizetni a játékosok helyett, mivel az Eb előtt már többször is kérték az EHF-től, hogy hadd játszhassanak sortban, de ezt eddig elutasították.

Kare Geir Lio, a szövetség vezetője szerint bizonyos kereteken belül szabad döntésnek kellene lennie, hogy ki milyen öltözetben játszik. „A legfontosabb, hogy olyan felszerelésben játsszanak, ami kényelmes” – mondta. A szabály módosítására vonatkozó norvég indítványt a következő hónapokban ismét megvitatja az EHF.

„Az EHF elkötelezett amellett, hogy ezt a témát a tagszövetségei érdekében előremozdítsa – ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a szabályok megváltoztatása csak az IHF szintjén történhet meg” – mondta Andrew Barringer, az EHF szóvivője.

A strandon űzött sportágak körében már régóta téma az öltözékekre vonatkozó szabályok megváltoztatása. A bikinit egyes sportolók megalázónak és kényelmetlennek is tartják. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek