A fiatalok bő fél éve kólával verik át a gyorsteszteket, hogy ne kelljen iskolába menniük

Megosztás

A kóla és egyéb más üdítők fogyasztása ugyanis megzavarja az antigéngyorsteszteket és hamisan pozitívat jeleznek, így a gyerekek megússzák a sulit néhány napig. A jelek szerint teljesen közismert a trükk.

Fiatalok világszerte kólával, narancslével és almalével verik át az antigén LFT gyorsteszteket, hogy álpozitív eredmény miatt ne kelljen iskolába menniük – írja a BBC. A TikTokon már december óta keringenek oktatóvideók a témában.

Mark Lorch, a Hulli Egyetem kémia és tudományos kommunikációs tanára letesztelte, és tényleg működött.

Ezek a tesztek úgy működnek, hogy a levett mintát egy olyan anyaghoz kell keverni, ami biztosítja a megfelelő pH-szintet, majd a tesztre kell csepegtetni. A folyadék antitesteket és aranyrészecskéket áztat ki az eszközben található nitrocellulóz csíkból, amik rátapadnak a mintában található vírusrészecskékre. Az aranyrészecskék pirosak, ezért jelenik meg egy piros csík a T betű mellett, ha a teszt pozitív. Azok az aranyrészecskék, amiket nem kötnek meg az első adag antitestek, elmennek a C vonalig, ahol még egy adag antitest található, ami már megköti az aranyat. Ez a kontroll vonal, ami mutatja, hogy működöt a teszt.

A kóla, a narancslé és az almalé meglehetősen savasak, 2,5 és 4 között van a pH-juk. Az antitestek ehhez képest az ereinkben található semlegesebb, 7,4-es pH-hoz vannak szokva, tehát nem tesz jót nekik a savas környezet.

Ha nyers üdítőt csepegtetünk a tesztre, akkor egy köztes anyag nélküli, savas pH-jú folyadék éri az antitesteket. Mivel fehérjék, aminosavak láncából állnak, és akkor tudják ellátni a feladatukat, ha a lánc megfelelő alakzatban áll össze. A savas folyadék azonban felborítja az építőelemek közötti kapcsolatokat, amitől megváltozik a fehérje szerkezete, és így nem tudja ellátni az eredeti funkcióját – tehát nem fog rákapcsolódni a vírusrészecskékre.

Ettől függetlenül rá akarnak cuppanni valamire, és az aranyrészecskék pont kéznél vannak, így kialakul az álpozitív eredményt jelentő csík a T betűnél.

Lorch rá akart jönni, hogy lehet bebizonyítani, hogy egy tesztet így vertek át, ezért megmosta a testet a pH-normalizáló anyaggal. Mivel a fehérjék általában vissza tudják szerezni eredeti szerkezetüket, amint optimális környezetbe kerültek, a tesztben található antitestek elengedték az aranyrészecskéket, és így eltűnt a pozitív csík. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek