„A kormány visszaél a pedagógusok hivatástudatával és türelmével”

Megosztás

Erről Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Mint mondta: egy pedagógus akkor tud tanítani, ha biztonságban van, és sokkal több a tudása, mint a diákoknak. Ha egy pedagógus csak annyit tud, amennyit meg kell neki tanítani, akkor az “rég rossz”, mert nem lesznek gyerekek, akik ezek után tovább tanulnak.

A PSZ elnöke elmondta, hogy a stratégiai kerekasztalon megismerték a változtatást, kaptak erről egy tájékoztatást. Mint fogalmazott, vannak benne érdekes dolgok, például az, hogy egységesen 5 éves lesz a képzés, és jónak tartják, hogy nem csak az utolsó évben lesz gyakorlási idő, hanem végig, minden évfolyamon.

A szakszervezet elnöke korábban kilátásba helyezte, hogy a következő tanév sztrájkkal indul, erről most azt mondta: évek óta kongatják a vészharangot, hogy lassan nem lesz pedagógus a pályán. Kifejtette, hogy nagyjából 2200 azoknak a gyakornokoknak a száma, akik a minősítő vizsgát leteszik, két évvel azután ahogy a pályára kerülnek, miközben 6000 kolléga megy évek múlva sorozatosan nyugdíjba. Így nem tudni, hogy ezt a 4000 pedagógust hogy fogják pótolni.

Felhívta a figyelmet, hogy Európában egyedül Magyarország az, ahol a pályakezdő tanárok bérét ki kell egészíteni, de ez pótlékkal együtt sem éri el a garantált bérminimumot, a munkaterhek pedig itt a legnagyobbak.

A PSZ elnöke felidézte: amikor megjelent a költségvetés tervezete, keresték azokat a sorokat, ahol el lehet rejtve a pedagógusok béremelése. Szerinte évek óta hitegették a tanárokat, és mindenki elismeri, hogy lehetetlen, hogy Európában a legmagasabb óraszámban dolgoznak, és a román pedagógusoknál kevesebbet keresnek úgy, hogy a román tanárok 18 órát töltenek tanteremben, nálunk meg akár 26-ot rendszeresen.

Elmondta, hogy előkészítettek mindent, nem rajtuk, tisztségviselőkön múlik, lesz-e sztrájk, hanem a kollégáikon. Amire őket a tagság felkéri, azt végre fogják hajtani. Hangsúlyozta: a kormány visszaél a pedagógusok hivatástudatával, türelmével, már nagyon a végét járja a pedagógustársadalom, és, mint fogalmazott, “csak egy szikra kell”.

via és további részletek: ATV

Kapcsolódó cikkek