Semmi különös, csak épp most államosították a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.-t

Megosztás

Vajon köze lehet-e ennek ahhoz, hogy a tavalyi évet közel 150 milliós nyereséggel zárta a Kft?

2021. június 30-án megszűnt a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Korlátolt Felelősségû Társaság – írja a legfrissebb cégközlöny. Az eddig is 100 százalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság feladatait, köztük az állami fekvőbeteg-ellátást az újonnan létrejövõ költségvetési szerv, a Kazincbarcikai Kórház veszi át.

Az átadás-átvétellel kapcsolatos feladatok végrehajtásával az egészségügyért felelős miniszter Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Fõigazgatóság vezetőjét bízta meg. Megszűnt a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.

Az Opten adatai szerint a 2008-ban alapított, 30 millió forintos alaptőkével rendelkező Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. papírjaira már be is jegyezték a végelszámolási eljárás elindítását.

A kórházat működtető kft. 2019-ben egyébként 3,08 milliárdos forgalmat produkált, míg 2020-ban 3,5 milliárdos nettó árbevétele volt. 2019-et 24,5 milliós veszteséggel, de 2020-at 149,1 milliós nyereséggel zárta. A közlöny ugyanakkor arra hívja fel a hitelezők figyelmét, hogy a tulajdonosváltás ellenére a még le nem járt adósságaik megtérítését nem követelhetik, szerződésüket nem mondhatják fel. Ezek szerint 2021-ben a kazincbarcikai kórházat működtető gazdasági társaságnak is sikerült adósságokat termelnie, hasonló módon a többi kórházhoz.

A hír kapcsán megnéztük, mi a helyzet a hasonló egészségügyi nonprofit Kft.-kkel, s elég vegyes képet mutatnak róluk az Opten adatai.

  • Például a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban működő Medicopus Nonprofit Kft. is már az államé, 2021 februárjában jegyezték be tulajdonosként az Országos Kórházi Főigazgatóságot. A társaság a veszteséges 2019-es év után 2020-ban 68 milliós nyereséget könyvelhetett el. Az államosított intézetben olyan ritka PET/MR berendezés is működik, amelyből a világon mindössze 180 darab van.
  • Siklósi Kórház Nonprofit Kft. cégkivonatán szereplő bejegyzésből arra lehet következtetni, hogy hamarosan itt is bejelentik a tulajdonosváltást, hiszen a 2021 januári dátum szerint – hasonlóan a Kazincbarcikai Nonprofit Kft-hez – itt is bejegyezték az Országos Kórházi Főigazatóságot tulajdonosként. Az Opten adatai szerint eddig 75 százalékban a Mega-Logistic Zrt., 25 százalékban az állam volt a tulajdonos. 2020-as nyereségük 756 millió forint volt, tehát ők sem rendelkeztek tavaly adóssággal.
  • Úgy tűnik, az Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft.-re viszont nem tart igényt az állam. A 2018-ban 58 milliós nyereséget produkáló cég 2019-ben már 4 milliós veszteséggel zárt, 2020-as adatai pedig már nincsenek is fent. Tavaly májusban az egyedüli tulajdonos Medcenter Kft. üzletrészét lefoglalták, 2021. június 18-án pedig a Debreceni Törvényszék az Opten-ben azt rögzítette, hogy már január óta utód nélküli végelszámolás alatt áll a társaság. A cég a tegnapi nappal új felszámolóbiztost is kapott.

Utoljára 2013-ban volt hasonló átalakítás, akkor 28 egészségügyi nonprofit kft.-t alakítottak át költségvetési intézménnyé. Most azonban nem tudni, hogy a nemrégiben megkezdett egészségügyi reform keretén belül összesen hány egészségügyi-gazdasági társaságra vár hasonló sors, legfeljebb a közlönyökben megjelenő hírekből lehet összetenni majd a végső képet. (Mfor.hu)

Kapcsolódó cikkek