A lezárások mellékhatása: rengeteg kisgyermek betegedett meg súlyosan, valószínűleg a távolságtartás okozta immunhiány miatt

Megosztás

Ezt már korábban is pedzegették, hogy bekövetkezhet. Ha tartósan nem találkozunk egymással, akkor a nyitás után hatalmas erővel támadhatnak bizonyos betegségek, amik ellen már nem vagyunk immunisak. Most Új-Zélandon okoz ez komoly problémát.

Egyre több gyerek kerül kórházba Új-Zélandon légzőszervi kórokozók miatt, többnyire súlyos tünetekkel. Helyi orvosok szerint az ország most tapasztalja meg, hogy a koronavírus miatt elrendelt lezárások és a távolságtartás miatt „immunitáshiány” halmozódott fel a társdalomban.

A kórházba kerülő gyerekek többségét az úgynevezett szinktikus légzőszervi vírus (angol rövidítéssel: RSV) fertőzte meg, és a betegség akár halálos kimenetelű is lehet, a fertőzöttek közül sokan már oxigént kapnak. Az RSV viszonylag gyakori vírus, felnőtteknél maximum enyhe tüneteket vált ki, gyerekeknél azonban súlyos lefolyású, sőt akár halálos is lehet. Helyi szakértők szerint a fertőzöttek száma most azért ugrott meg, mert az előző télen a lezárások miatt sok kórokozó, például az influenza vagy a hagyományos koronavírusok mellett az RSV sem terjedt, ezért alakult ki immunitáshiány az új-zélandiak között.

Az egyik orvos bozóttűzhöz hasonlította a járványokat, azt mondta, az immunitáshiány olyan, mintha néhány éven keresztül nem lenne bozóttűz egy olyan területen, amit általában a tűz évente letarol. A kimaradás utáni első bozóttűz így értelemszerűen sokkal pusztítóbb lesz, mint az évente jelentkező bozóttüzek, egyrészt azért, mert nagyobb mennyiségű biomasszát tud elégetni, másrészt pedig azért, mert a természet egyre inkább elszokik a bozóttűztől. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek