Magyarország sereghajtó a hírekbe vetett bizalomban

Megosztás

A koronavírus-járvány idején világszerte mindenhol nőtt a megbízható hírek igénye, viszont a megosztottabb társadalmakban ez az időszak tovább növelte az egyébként is alacsony bizalmatlanságot – derült ki a Reuters Intézet Digital News Report 2021 médiakutatásából.

Az oxfordi egyetemen működő intézményben idén 46 országban vizsgálták a média helyzetét.

A hírekbe vetett bizalom szempontjából Magyarország a régióban a legutolsó helyen áll, Szlovákia mellett.

A kutatás szerint ugyanis itthon az emberek 30 százaléka bízik meg az elérhető hírekben.

A magyarországi kutatást a CEU Demokrácia Intézetének Média-, Adat​- és Társadalomkutató Központja végezte. Bognár Éva, a központ kutatója szerint nemzetközi összehasonlításokban az intézményekbe vetett bizalom viszonylag alacsony Magyarországon. A média pedig ehhez képest is egy „rosszul teljesítő szféra.”

Az egyes márkákba vetett bizalom Magyarországon | Digital News Report 2021


„Nincs egy olyan közös hírforrás gyakorlatilag, amiről azt mondanánk, hogy – na, ami onnan jön, az oké. És ez pláne egy ilyen világjárvány, egy ilyen egészségügyi krízis idején rettenetesen veszélyes.”

– mondta Bognár Éva kutató, aki a CEU Demokrácia Intézet, Média-, Adat​- és Társadalomkutató Központban dolgozik.


A hírek iránt a bizalom Finnországban a legmagasabb 65 százalékkal, melyet szorosan követnek a skandináv országok, addig a sereghajtók között szerepel Magyarország mellett Franciaország és az USA is. Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője összefüggést lát a hírekbe vetett bizalom és a sajtószabadság színvonala között.

„Ahol a sajtószabadság színvonala romlik – és Magyarország ide tartozik, de ide tartozott az Egyesült Államok is az elmúlt években – és ahol a társadalom is egyre inkább kettészakad, és e tekintetben sajnos Magyarország egyáltalán nincs egyedül, az Egyesült Államok is ezeknek az országoknak a példáját erősíti. Ezekben az országokban az össz-bizalom a médiában szükségszerűen kisebb, mert mindig lesz a médiának egy olyan fele, amit a társadalom egyik fele nem hisz el, nem vesz komolyan.”

Polyák Gábor a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője

Polyák Gábor szerint ugyanakkor egy pozitív része is van a kimutatásnak, mégpedig hogy dinamikus fejlődés tapasztalható a hírek iránti fizetőkészség szempontjából. Magyarországon a megkérdezettek 14 %-a mondta azt, hogy fizet az online hírekért, amely európai viszonylatban is egy magas szám.

via Euronews

Kapcsolódó cikkek